Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po mítinku odborů Proti chudobě můžou následovat tvrdší akce, varuje předseda OS PHGN Rostislav Palička

2. 9. 2022

 

Kromě dovolených se během prázdnin uskutečnila řada akcí a další začínají hned zkraje měsíce. Například hornické odbory poslaly dopis České pirátské straně, ale nedočkaly se odpovědi. Již 5. září se uskuteční v Praze odborový manifestační mítink nazvaný Proti chudobě. Týmy odborového svazu a svazu zaměstnavatelů zahájí vyjednávání kolektivní smlouvy vyššího stupně. Vedení OS PHGN, Českého báňského úřadu a státního podniku DIAMO budou v září hodnotit plnění uzavřených smluv o spolupráci. V uhelných regionech se připravují na oslavy Dne horníků, který připadá na 9. září. O těchto a dalších akcích HGN rozmlouval s předsedou Odborového svazu PHGN Rostislavem Paličkou.

 


Čím začneme? 
22. července se uskutečnila rada ČMKOS. Program byl standardní, a navíc na této radě finišovaly přípravy na odborový mítink ČMKOS nazvaný Proti chudobě, který se 5. září uskuteční ve Forum Karlín v Praze. Mítinku se pochopitelně zúčastníme, a to v dostatečném počtu odborových funkcionářů, kteří do Prahy přijedou z regionů. Mítink se koná v pracovní den a pro řadu svazů je problém dostat svoje členy z regionů do Prahy. Myslím si ale, že to bude povedená akce. Jde o to, že se odborové svazy sdružené v největší odborové centrále v zemi rozhodly společně a veřejně prezentovat postoje zaměstnanců napříč sektory k současné ekonomické situaci a případným sociálním dopadům. Politikům odpovědným za řízení státu dáme jasný vzkaz, že není možné nadále přehlížet složitou situaci rodin, zaměstnanců, důchodců, samoživitelek stejně jako podnikatelů. Myslím si, že ten výstup bude důležitý i vůči členské základně, že odborové svazy v ČMKOS hájí jejich práva a zájmy i v této velice krušné době.

 

Zaměstnanců jsou asi čtyři miliony, bude vzkaz z mítinku i pro ně? 
Samozřejmě, chudoba ohrožuje skoro všechny. Koaliční vláda premiéra Fialy už několik měsíců slibuje pro lidi jakýsi úsporný tarif, ale zůstalo pouze u slibů a kde nic není, tam ani smrt nebere. Začíná podzim, blíží se zima a tuto vládu nezajímá, jestli bude pro firmy a domácnosti dostatek plynu a elektřiny a za kolik. Energetici a další odborníci dlouho vládu varují, že nebude dostatek plynu, dochází uhlí ve skladech a podobně. A vláda stále připravuje jakýsi pochybný tarif a někteří ministři varují, že se bude snižovat vytápění v domácnostech a firmách, a dokonce radí, abychom si připravili doma teplé svetry! 

 

Jaké dopady na domácnosti a firmy může mít nečinnost vlády? 

Řeknu, co budou odbory na mítinku požadovat po vládě a co zásadně odmítají. Vznesou například požadavek na aktivní protiinflační opatření, protože Česko má nejvyšší inflaci v rámci EU. Odboráři budou požadovat věcné usměrnění cen a kontrolu marží, skutečně účinnou pomoc s cenami energií, zachování reálných výdělků a promyšlenou hospodářskou koncepci, která tu zjevně chybí. Odbory rozhodně odmítají propad reálných příjmů a propad do chudoby, nemravné marže a nesmyslné snižování příjmů veřejných rozpočtů. Stávající situace je pro zaměstnance a také pro firmy velice těžká. Rostou ceny energií kvůli nesmyslné zelené politice EU. Firmy, aby zůstaly konkurenceschopné anebo aby přežily, promítnou rostoucí náklady do finálního výrobku. Domácnosti ale nemají kam promítnout rostoucí životní náklady a budou se dostávat do dluhové spirály. Považuju proto odborový mítink za jakýsi bod zlomu, kdy ČMKOS veřejně vystoupí proti nečinnosti vlády a tomu, co se děje v České republice. Předpokládám, že mítink nebude poslední odborovou akcí, budou následovat další a možná razantnější. Nečinností vlády a rostoucí krizí je ohrožen sociální smír v této zemi. ČMKOS proto vyzvala ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku k jednání o navýšení minimální mzdy. Ta je v České republice v porovnání se státy EU na velice nízké úrovni. Lidé pobírající minimální mzdu jsou už nyní na hranici chudoby a rostoucí ceny je zákonitě srazí pod ni, což je ostudné.

 

Odborový svaz, přesněji jeho předseda, zaslal vedení České pirátské strany protestní dopis se žádostí o diskusi. Jak “piráti” zareagovali? 
Konkrétně 30. června jsme odeslali dopis České pirátské straně jako reakci na jejich návrh na navýšení poplatku za vydobytý nerost a zdanění mimořádných zisků. Proti tomu jsme se zásadně ohradili a požádali jsme o setkání a diskusi k tomuto návrhu. Reakce pirátů byla nijaká, prostě neodpověděli. Když byla zvolena koaliční vláda, svaz zaslal gratulaci a požádal ministra práce Mariana Jurečku za KDU-ČSL, ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše za piráty a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu za STAN o schůzku a jednání. Reagoval pouze ministr Jurečka, se kterým jsme se sešli a měli s ním a jeho týmem velmi užitečné jednání. Ministr průmyslu Síkela, pod něhož vlastně hornictví a energetika spadá, vůbec neodpověděl. Ministr Bartoš pouze poděkoval za gratulaci, ale o schůzku neměl zájem. Takže piráti nemají zájem jednat, odpovídat na konkrétní dotazy a žádosti. Ale snažit se ve vládě prosadit nesmyslné návrhy, které poškodí naše odvětví, firmy a hlavně zaměstnance, na to čas a kapacitu mají. 

 

Co hrozí případným přijetím pirátského návrhu? 
Cena uhlí dlouhodobě klesala a pro odbory bylo velice těžké cokoliv pro zaměstnance ve firmách v tomto sektoru vybojovat. V okamžiku, kdy jsme se v EU dostali do energetické krize a ceny uhlí kvůli vnějším vlivům a poptávce vyletěly nahoru, a je tedy možnost pro zaměstnance vyjednat růst mezd a další zlepšení, tak Česká pirátská strana přijde s likvidačním návrhem zdanit údajné mimořádné zisky firem a tím je prakticky poslat do konkurzu, což je asi hlavní záměr pirátského návrhu. Když firmám seberete zisky, ze kterých hradí hlavně výrobní a mzdové náklady, tak to nakonec skončí propouštěním zaměstnanců a náklady poté půjdou stejně za státem. Proto jsme napsali pirátské straně dopis, na který dodnes neodpověděli, a který uveřejňujeme (na straně 3 — pozn. red.), aby si čtenáři HGN mohli udělat vlastní názor. 

 

A právě na to navazuje příprava na vyjednávání odvětvové smlouvy a podnikových kolektivních smluv. Jak jste na tom?

Někde už zahájili vyjednávání podnikových kolektivních smluv a odborové organizace se logicky obrací na zaměstnavatele s ohledem na rekordní inflaci s návrhy na odpovídající růst mezd. Jak jsme již čtenáře HGN informovali, v letošním roce končí platnost odvětvové smlouvy. V květnu jsme předali náš návrh Zaměstnavatelskému svazu důlního a naftového průmyslu, který ho v celém rozsahu odmítnul. Předložil vlastní návrh a 14. září se setkají vyjednávací týmy obou stran, proberou jednotlivé body návrhů a tím bude oficiálně zahájeno vyjednávání nové kolektivní smlouvy vyššího stupně. Jen dodám, že do toho hází vidle pirátská strana nesmyslným návrhem, který by odborům a firmám ohrozil možnost vyjednat pro zaměstnance růst mezd a další benefity. 


To zřejmě není plný výčet akcí, které očekáváte, že? 
Na začátku září budeme s Českým báňským úřadem hodnotit jako každoročně plnění uzavřené smlouvy o spolupráci. Předpokládáme, že budeme jednat také o situaci v těžbě uhlí a co se dá zlepšit například v oblasti BOZP. Bude to za účasti celého vedení svazu a svazového inspektora Ivo Kavky. Odborový svaz v rámci udílení Zlatého Permona firmám oceňuje také jednotlivce, které vybírají odborové organizace. Letos to bude Pavel Koruna ze ZO PHGN dolu ČSA, který dostane od svazu hodinky. Pokud se týká firem, letos jsme společně s báňským úřadem předali v červenci Zlatého Permona oborovému závodu Darkov státního podniku DIAMO. 


A další akce v září? 
13. září se zúčastníme zasedání tripartity, která bude jednat o stávající krizové situaci a možná o minimální mzdě. Neočekávám, že by se na tripartitě vyřešila současná krizová situace. 14. září bude zahájeno vyjednávání nové odvětvové smlouvy. Pro nás je také důležité datum 15. září, kdy se v našem novém sídle uskuteční poprvé jednání rady odborového svazu. Dopoledne bude jednat revizní komise a proběhne porada svazových inspektorů bezpečnosti práce. Zasedání rady bude tak trochu slavnostní, protože v září je Den horníků a vzpomeneme na kolegy, kteří zahynuli při výkonu povolání a budeme si přát, aby ti, kteří v dolech pracují, se vždy vraceli ve zdraví domů k rodinám. 


Máte ještě nějakou novinku? 
Splnili jsme úkol uložený odborovým sněmem a uzavřeli kupní smlouvu na prodej hotelu Harmonie 2 v Luhačovicích. Nyní čekáme na přepis na katastru nemovitostí. Pokud toto proběhne bez problémů, tak ještě během září předáme hotel novému majiteli. Nadále svazu zůstává hotel Harmonie 1, který nabízí našim členům možnost výhodné rekreace a odpočinku v krásném prostředí lázní Luhačovice. Hotel bude poskytovat zázemí pro konání velkých akcí, jako jsou například sněmy odborového svazu. 

 

A co předseda OS PHGN popřeje členům odborového svazu a zaměstnancům odvětví ke Dni horníků? 
Den horníků je pro odborový svaz stále velice významným dnem. Přeji všem, aby oslavy v regionech proběhly v dostatku a dobré náladě, aby si všichni vzpomněli na své blízké, případně i na kolegy, kteří zahynuli na pracovišti, a co by se dalo ještě zlepšit, aby se už smutné události neopakovaly. Přeju všem hodně zdraví a věřím, že členové a funkcionáři odborového svazu načerpali na letních dovolených hodně sil na to, abychom mohli účinně bojovat za naše členy a zaměstnance. 

 

dsc_5559.jpg

Předseda Odborového svazu PHGN Rostislav Palička.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev 

Foto: ivz

Článek vyšel v HGN 8/2022