Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko: Komise ukončila šetření důlního otřesu v Dole Zofiówka

5. 10. 2018

 

 

Ve středu 3. října se na Vyšším báňském úřadu v Katovicích konalo poslední zasedání odborné komise, která zkoumala příčiny a okolnosti důlního otřesu, ke kterému došlo v květnu letošního roku v dole Zofiówka (JSW). Při tomto důlním otřesu zahynulo celkem 5 horníků a záchranných akcí se zúčastnilo 24 záchranářských čet.

 

Komise na závěr vyšetřování představila celkem šest vědeckých odborných posudků. Během šetření komise mimo jiné analyzovala asi 1,5 tisíce seizmických jevů a vyslechla 350 hodin nahrávek, zaznamenaných jak během záchranné operace, tak i po jejím dokončení v souvislosti s prací spojenou se zabezpečením oblasti.

 

Pro ilustraci obrovské síly otřesu komise uvedla, že během 20 let historie závodu došlo celkem k 110 000 seizmickým jevům s různou intenzitou. Otřes z 5. května 2018 byl však největší ze všech a svojí silou překonal oněch všech 110 000 seizmických jevů dohromady. Otřes zničil přibližně 850 metrů důlních chodeb a zablokoval přístup k některým dalším zásobám uhlí (asi k 1 miliónu tun). Podle odborníků dlouhodobá těžba přispěla k nerovnováze v horninovém masivu, což vedlo k důlnímu otřesu o bezprecedentní síle. Otřes však nemohl být v žádném případě předvídán a komise došla k závěru, že nebyly zjištěny žádné chyby v provádění hornických prací.

 

Samotnou záchrannou akci zhodnotila komise velmi pozitivně a rozhodla, že během záchranných akcí byly použity všechny dostupné prostředky. Na závěr komise vydala celkem 17 různých doporučení jak pro samotné doly, podnikatele těžící uhlí tak i pro výzkumná střediska. Vyplývá z informací serveru nettg.pl.

 

video z tiskové konference (v polštině)

 

 

 

 

 

 

 

ivz