Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poradní orgán vlády jednal o výstavbě nového jaderného zdroje poprvé i se zástupci opozice

28. 3. 2019

 

 

Včera se ve Strakově akademii poprvé v novém složení setkali členové Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR. Cílem jednání výboru bylo posunout současnou zablokovanou situaci a najít shodu na způsobu pokračování v rámci výstavby nového jaderného zdroje.

Podle vládou aktualizovaného statutu se nyní Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR schází v zásadně obměněném složení. Jeho předsedou je premiér a členy jsou ministři relevantních resortů, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku a nově i zástupci všech opozičních politických stran v Poslanecké sněmovně – ODS, STAN, KSČM, SPD, Piráti. TOP 09, KDU-ČSL. Přítomnost opozice je v tomto výboru důležitá, protože se nejedná o projekt na jedno volební období, ale řeší energetiku ČR na desetiletí dopředu. A není proto možné tak důležitou diskuzi vést bez zástupců všech relevantních stran.

První jednání v novém složení mělo především zajistit, aby všichni členové výboru měli stejnou úroveň informovanosti. Všichni zúčastnění se seznámili s tím, v jaké fázi se projekt výstavby nových jaderných zdrojů v ČR nachází, jaké úkoly byly vypracovány, jaké úkoly Stálý výbor ještě čekají a jaké budou největší překážky.

Mezi body programu byly například dlouhodobá analýza rozvoje energetické sítě ČR, podmínky lokalit jaderných elektráren Temelín a Dukovany či harmonogram přípravy a výstavby nového jaderného zdroje, informace o navrženém investorském modelu a financování a způsobu obchodního zajištění výstavby.

Členové Stálého výboru se po konstruktivní a věcné diskusi shodli na dalších konkrétních krocích a úkolech pro členy vlády i pro nového vládního zmocněnce Jaroslava Míla.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Odbor komunikace Úřadu vlády ČR