Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předseda vlády Sobotka jednal s odbory SHO Havířov

4. 5. 2015

 

 

U příležitosti oslav 70. výročí osvobození Ostravy včera navštívil Moravskoslezský kraj předseda vlády Bohuslav Sobotka. V krajském městě se společně s hejtmanem Miroslavem Novákem účastnil pietního aktu u památníku Osvobození a setkal se s válečnými veterány. Proběhlo i jednání s vedením OKD, na kterém byl seznámen se stavem společnosti.

 

„Jsem rád, že společnost bojuje o přežití, ta situace na trhu s černým uhlím je bohužel stále špatná. Na trhu je velké množství uhlí za příliš nízkou cenu, ale viděl jsem silnou vůli a odhodlání udržet pozici OKD. Mluvili jsme o výhledu zaměstnanosti, o projektu Dolu Paskov, kde na základě dohody s vládou pokračuje těžba. Jsem rád, že tak jak bylo dohodnuto, do konce 2017 by se na Paskově těžit mělo,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

 

V odpoledních hodinách pak Bohuslav Sobotka završil svoji pracovní cestu fáráním do dolu v lokalitě Důlního závodu 1 - Lazy. Společně s premiérem fáral i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Hejtman podotkl, že nešlo o jeho první exkurzi do dolu.
„Už několikrát jsem se přímo v místě ražby přesvědčil, jak nesmírně náročnou práci horníci vykonávají,“ dodal hejtman Miroslav Novák.

 

Po vyfárání z dolu proběhlo jednání se zástupci odborů SHO Havířov. Jednání se zúčastnili jeho předseda Jaromír Pytlík a předsedové organizací jednotlivých dolů, Štefan Pintér, Rostislav Palička a František Riedl.

 

Vláda minulý měsíc schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Odboráři požadují, aby mohli do dřívějšího důchodu odcházet všichni horníci, tedy i ti, kteří nastoupili do dolu po roce 1992.

 

Premiér Sobotka řekl, že Sociální demokracie podporuje návrh na dřívější odchody do důchodu pro všechny horníky těžební společnosti OKD a bude se snažit získat podporu v koalici tak, aby jej vláda ještě letos mohla poslat do parlamentu.

 

Předseda SHO Jaromír Pytlík po jednání vyjádřil naději na zdárné zakončení všech jednání o dřívějších důchodech pro horníky. " V dnešním jednání vidím velký posun kupředu. Doufám, že naše několikaletá práce přinese to, na co všichni horníci tak čekají - dřívější odchody do důchodu. Velmi těžká práce v dole nemá s žádnou profesí srovnání a proto jsou naše požadavky zcela oprávněné,“ řekl Jaromír Pytlík.

 

1.jpg

 

2.jpg

 

Více fotografií zde 

 

  

 

 

 

(ivz)