Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlášení Rady města Sokolov

21. 2. 2019

 

 

Stát musí urychleně začít řešit situaci kolem útlumu těžby hnědého uhlí na Sokolovsku. Jednohlasně se na tom shodla rada města Sokolov. Podpořila tak prohlášení Hospodářské a sociální rady Sokolovska k hrozícímu zániku pracovních míst v důsledku tlaku na ukončení dobývání i zpracování hnědého uhlí.

Rada města Sokolov si je plně vědoma ekologických aspektů těžby hnědého uhlí a nutnosti snižovat emise skleníkových plynů. Prudký nárůst plateb za takzvané emisní povolenky ale, v souvislosti s růstem dalších plateb státu, jako je například poplatek za dobývání nerostů, přímo ohrožuje existenci několika tisíc pracovních míst ve městě a jeho okolí. Rychlý a neřízený útlum těžby a zpracování hnědého uhlí by přitom ve svém důsledku znamenal pro město Sokolov, i celý Karlovarský kraj, největší sociální otřes od druhé světové války.

Město Sokolov proto intenzivně jedná se zástupci Sokolovské uhelné, Karlovarským krajem i dalšími městy a obcemi regionu o řešení. To však nebude možné bez aktivního přístupu a podpory ze strany státu. Je to totiž stát, kdo každoročně inkasuje z našeho regionu miliardy korun, ať už ve formě výše uvedených poplatků, nebo daní. Bohužel aniž by tyto prostředky alespoň částečně vracel zpět. Opakuje se situace z minulosti, kdy bylo Sokolovsko pouze ekonomicky využíváno, aniž by někoho zajímaly důsledky a budoucnost. A to chceme změnit.

 

Rada města Sokolov

 

 

 

 

Zdroj: Město Sokolov