Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada svazu jednala o krizové situaci v OKD

13. 4. 2016

 

 

Odbory na Dole Paskov zvažují vyhlášení stávky
Zasedání I. rady Odborového svazu PHGN, konané měsíc po sjezdu dobového svazu se nesla ve stínu krize v důlní společnosti OKD Ostrava. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík informoval o posledním vývoji v OKD.


Předseda odborového svazu Jan Sábel přiblížil jednání s managementem důlní společnosti, s ministry Andrejem Babišem, Michaelou Marksovou a Janem Mládkem, s dalšími politiky a poslanci a senátory o tom, jak zachovat těžbu a zachránit pracovní místa. Jmenovaní ministři vystoupili i na VIII. sjezdu odborového svazu. Jednání jsou velice složitá a vláda zatím nezvolila ani jednu ze tří možných variant co bude s OKD, ale stále garantuje, že je připravena poskytnout pomoc zaměstnancům, nikoliv majitelům soukromé společnosti. Odbory nepochybují, že by zásah státu mohl pomoct k prodloužení těžby v OKD. Vláda však musí přesně znát, jaké jsou vlastnické vztahy kolem OKD a NWR, kolik činí zadlužení apod. Proto si vyžádala od vedení OKD a nových vlastníků NWR další podklady, než rozhodne, co dál.


Jak uvedl Rostislav Palička, předseda odborové organizace na Dole Paskov, stávková pohotovost končí 30. dubna a odboráři zváží i možnost stávky. „Nálada lidí je skutečně napjatá, přímo výbušná. Nikdo neočekává žádné zázraky, ale horníci budou trvat na tom, pokud skutečně dojde k uzavření dolu, aby firma splnila sociální program a došlo k vyplacení mezd nad rámec zákoníku práce, jak bylo dojednáno v platné kolektivní smlouvě. Není vyloučeno, že odbory vyhlásí po 30. dubnu stávku natvrdo,“ řekl Rostislav Palička a požádal vedení odborového svazu o případnou pomoc. Předseda SHO Jaromír Pytlík k tomu dodal, že v tom případě by svolal mimořádnou radu SHO, protože stávková pohotovost i sociální program, který by měl lidem umožnit nadstandartní odchod, se vztahuje na celé OKD. „Situace v OKD je skutečně kritická a vyhlídky nejisté, dosud nebyl schválen ani podnikatelský plán,“ dodal J. Pytlík.


Předseda SOO CCG Most a první místopředseda OS PHGN Jaromír Franta, který jednání rady řídil, v této souvislosti řekl: „Hlavním výstupem VIII. odborového sjezdu je výzva vládě k přijetí jasných postojů a odpovědnosti za její kroky. Proto stále trváme na tom, že se má stát starat o své nerostné bohatství jako zodpovědný hospodář a nedovolit jeho znehodnocení, což se bohužel v posledních letech děje.“


O situaci v odborových sdruženích informovali radu jejich zástupci. Místopředseda SOO CCG Most Arnošt Ševčík řekl, že se podařilo uzavřít další výhodné kolektivní smlouvy. A to dvě se společností SUB, závod 05, KSK pro novovýrobu a údržbu a s vedením dnes již plně soukromé firmy DTS Vrbenský, s kterou uzavřely odbory smlouvu s platností na tři roky. Smlouva garantuje mimo mezd i zachování všech benefitů. Připomněl také, že 1. dubna byla ukončena v souvislosti se zachováním územních limitů těžba na Dole Centrum, který je posledním hlubinným hnědouhelným dolem v Česku.


Václav Sacha ze SZOO Ostrava požádal vedení odborového svazu, aby jednalo se Zaměstnavatelským svazem důlního průmyslu o možnosti rozšířit kolektivní smlouvu vyššího stupně o další organizace.


Předseda ČMS Praha Jindřich Jadwiszczcok přiblížil vývoj v Moravských naftových dolech Hodonín, které jsou postižené nízkou cenou ropy na světových trzích. Ve firmě platí úsporná opatření, byly zastaveny investice a došlo i na propouštění. Pozitivní je, že učňovské školy v České Lípě a ve Stochově spadající pod ČMS, zaznamenaly zvýšený zájem mladých lidí o řemesla.


Rada svazu v běžné agendě schválila rozpočet odborového svazu na rok 2016 a projednala přípravu I. sněmu OS PHGN, který se uskuteční 6. října v Luhačovicích. V této souvislosti uložila členům svazu a nahlásit stav členské základny nejpozději do 19. srpna 2016.

 

foto-2.jpg

Rada schvaluje rozpočet odborového svazu na rok 2016.

 

foto-1.jpg

Z jednání I. rady OS PHGN. Zleva místopředseda odborového svazu Jaromír Pytlík, předseda svazu Jan Sábel, první místopředseda svazu Jaromír Franta a předsedkyně revizní komise svazu Dita Hricová

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Petr Kolev