Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s předsedou Sdružení hornických odborů Jiřím Waloszkem

13. 7. 2020

 

 

Je to přibližně měsíc, kdy byl předsedou Sdružení hornických odborů zvolen Jiří Waloszek. To, že do funkce nastoupil v době, kdy se OKD nachází v situaci kdy řádí koronavirus, ekonomická situace OKD není zrovna příznivá, není určitě nic jednoduchého. Na internetu a sociálních sítích to vře a být v této době předsedou hornických odborů je docela tvrdý oříšek. Odbory jsou často obviňovány z nečinnosti a je na ně vyvíjen tlak ze všech stran. Požádali jsme proto předsedu o pár slov. 

 


Na internetu občas slyšíme názor, že odbory nic nedělají a jen přihlíží. Co bys na to řekl?

Odbory nejsou v současné době v jednoduché situaci. Koronavirus a ceny uhlí negativně ovlivňují ekonomickou situaci OKD. To dnes ví snad každý. S tím, že odbory nic neřeší a nedělají, nemohu souhlasit. Máme zastoupení v krizovém štábu, který zasedá denně.   Jednáme o situaci s vedením OKD a je snahou nás všech situaci zvládnout co nejlépe. Ne vždy máme na věc stejný názor, ale to samozřejmě vychází z našich pozic. Jednáme také s politiky a snažíme se najít cestu, jak co nejvíce pomoci lidem. Jen v minulém týdnu jsem jednal například s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Jakubem Unuckou (ODS) a se senátorem Tomášem Czerninem (TOP 09). Na druhou stranu jsme zavaleni dotazy a připomínkami našich zaměstnanců všech provozů, pro které tato situace není opravdu jednoduchá a naší snahou je vyřešit to k co největší jejich spokojenosti. Předsedové na jednotlivých dolech to nemají v této době jednoduché. 

 

Ze strany horníků padá často otázka „jak dlouho ještě pojede OKD”?

Na tuto otázku se čeká odpověď už delší dobu. To, že nás čeká útlum hornictví, je jasné asi všem a celá Evropa se svými kroky k tomu chystá. Na druhou stranu by si zaměstnanci zasloužili jasnou odpověď, co s nimi bude a do kdy budou doly provozovány. Pevně věřím, že toto bude brzy zodpovězeno. Možná by bylo dobré, kdyby se Ti, kteří o tom rozhodují, podívali, jak se řešil útlum hornictví například v Německu a v jiných státech. Pro lidi zde byl připraven komplexní sociální program a něco podobného bychom chtěli mít i u nás. Musíme tak trochu doufat ve zdravý rozum lidí, „kteří o nás rozhodují”. 

 

Horníci byli v některých médiích označováni jako zdroj nákazy koronaviru. 

K tomu vydalo naše Sdružení jasnou odezvu těm, kteří by se chtěli zbavit zodpovědnosti a hodit to na lidi.  Podobné to bylo i v Polsku, horníci se i zde stali terčem štvavých komentářů. Je to smutné. Horníci pracují v těžkých podmínkách a kdo to nezažil, tak to nepochopí. Možná by všichni kritici měli jednou sfárat do nejtěžšího provozu a určitě by hned změnili názor. Zaměstnanci dolů si zaslouží úctu nás všech!

 

dsc_3090-2.jpg

Předseda Sdružení hornických odborů Jiří Waloszek

 

 

 

 

 

 

red, ivz