Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozmrazovací tunel pomáhá elektrárně pokrývat rekordní spotřebu elektřiny v mrazech

17. 2. 2021

 

 

Mrazy uplynulých dnů přinesly rekordní zatížení české elektrizační sítě. V pondělí 15. února spotřeba elektřiny v České republice překonala dosavadní maximum z 28. února 2018. Okamžitá spotřeba nově dosáhla hodnoty 12 226 megawattů (MW), přičemž elektřina z uhlí zajistila polovinu této spotřeby. Podobně je tomu i v dalších mrazivých dnech letošní zimy. Uhelné elektrárny zvládají extrémní mrazy hlavně díky souboru opatření pro zimní provoz. Mezi ty nepostradatelné patří například rozmrazovací tunel, který pro rozmražení vagonů s uhlím využívají také Elektrárna Počerady a Teplárna Kladno ze skupiny Sev.en Energy.

 

Počeradský rozmrazovací tunel se v mrazivých dnech vyhřívá teplovzdušným ohřevem na 70 ºC, a to pomocí redukované páry o teplotě 250 ºC. Zařízení je postavené z montovaného železobetonu, je dlouhé 170 metrů a vejde se do něj jedna vlaková souprava. Promrzlé vagony plně naložené uhlím se zavřené v tunelu ohřívají až dvanáct hodin, než je možné je vyložit a naplnit dovezeným uhlím zásobníky pro uhelné elektrárenské kotle.

„Rozmrazovací tunel máme v pohotovosti už od zahájení zimní sezóny. Pokud venkovní teploty nepadají pod bod mrazu, udržujeme v tunelu teplotu maximálně 40 ºC. Vagony s uhlím ale do tunelu zavíráme alespoň na tři hodiny i při venkovních teplotách kolem 0 ºC. Tento ohřev umožňuje kvalitnější mechanické dočišťování vagonů, které se provádí speciální škrabkou o hmotnosti 5 tun. Bez rozmrazovacího tunelu by se uhlí z vagonů dostávalo jen velmi složitě,“ uvedl Martin Soukup, technolog VEP a zauhlování Elektrárny Počerady.

Kromě rozmrazovacího tunelu patří do souboru opatření pro zimní provoz elektrárny také například otop kabelů a potrubních rozvodů.

Elektrárna Počerady, a.s. je s instalovaným výkonem 1000 MW největší tepelnou elektrárnou a třetím největším energetickým zdrojem v ČR. Původně měla stát v Egyptě, z mezinárodního kontraktu však v 50. letech sešlo a hotový africký projekt se využil pro stavbu v severních Čechách. V 90. letech prošla elektrárna rozsáhlou ekologizací a jako první v zemi uvedla do provozu odsířené výrobní bloky. V letech 2014 - 2015 následovala další vlna ekologizace bloků 2 až 5, která snížila emise oxidů dusíku o 60 %. V závěru roku 2020 se elektrárna stala součástí skupiny Sev.en Energy. Ta v současnosti připravuje další miliardové investice, které do budoucna umožní splnit nové přísné evropské limity pro emise. Elektrárna poskytuje tzv. podpůrné služby pro přenosovou soustavu a podílí se tak na zajištění stability sítě. Podnik také patří k významným zaměstnavatelům v regionu.

 

 

zima.jpg

V minulých dnech klesly teploty hluboko pod bod mrazu. (ilustrační foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Sev.en Energy

Foto: K.Š.