Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senátoři se tento týden seznámí se situaci na Karvinsku

31. 8. 2023

 

S končící těžbou řeší Karvinsko otázku transformace. Cesty rozvoje především v oblasti energie, dopravních staveb, životního prostředí a také možnosti jejich financování budou během třídenního výjezdního zasedání přímo na místě zjišťovat členové senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.  


„Karvinsko je velmi specifické více než dvěstěletým napojením na těžký průmysl, kdy se vše podřizovalo především těžbě uhlí. V současné době jednáme o velmi důležitých otázkách, jako je uzavření všech dolů a využití energetického, ale také turistického potenciálu do budoucna. Jsem rád, že kolegové přijali moji pozvánku a přímo na místě se seznámí s aktuální situaci,“ uvedl místopředseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu ČR Ondřej Feber. 


Skupina senátorů, k nimž se připojí také kancléř Senátu Radek Jiránek, zahájí návštěvu regionu ve středu 30. srpna v Havířově, kde je na programu mimo jiné prezentace nově rekonstruovaného nádraží. Následuje prohlídka zdevastované krajiny a rekultivačních prací v téměř zmizelé obci Louky u Karviné, kde si politici prohlédnou také těžbou narušený a opuštěný kostel sv. Barbory z roku 1818.


Samotná 16. schůze Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR pak proběhne od 17:15 v zasedací místnosti Magistrátu města Karviné. 


Na čtvrtek 31. srpna je od ranních hodin naplánováno jednání s představiteli OKD, předsedou představenstva Romanem Sikorou a ředitelem provozu Davidem Hájkem. Delegace bude fárat do dolu a pozná povahu práce horníků. 


Dále návštěva obcí: Stonavy nebo Petrovic. V Dětmarovicích je na programu jednání s vedením černouhelné elektrárny Dětmarovice, která hledá nové cesty, jak nahradit černé uhlí, na němž bylo zařízení závislé.


Poté následuje jednání s hejtmanem Moravskoslezského kraje Janem Krkoškou a jeho týmem o aktuálních krajských tématech.


V pátek 1. září pozvali zástupci Slezského železničního spolku delegaci na jízdu po bánské dráze. Průvodcem po rozlehlé rekultivované krajině bude senátorům náměstek hejtmana Radek Podstawka, a dalších plánech obnovy území bude hovořit ředitel AWT Rekultivace Kamil Holenda. 

 

 

dji_0046x.jpg

Důl ČSM (OKD a.s.)

 

 

 

 

 

 

Autor: Dorota Havlíková

Foto: Pavel Zubek