Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sjednocení kolektivních smluv Diama a OKD je jednou z priorit, říká předseda OS PHGN Rostislav Palička

2. 9. 2021

 

Okurková sezóna netrápila v létě pracovníky odborového svazu. Konkrétně v srpnu usilovně pokračovali v přípravách podkladových materiálů a organizačního zajištění řady důležitých akcí, které se uskuteční v září. A právě o nich HGN hovořil s předsedou Odborového svazu PHGN Rostislavem Paličkou.


Můžete se zmínit o nejdůležitějších akcích, které svaz v září čekají? 
Patří k nim bezesporu každoroční vyhodnocení spolupráce mezi Českým báňským úřadem a naším odborovým svazem. Letos se uskuteční 7. září v hotelu Harmonie v Luhačovicích. Budeme se navzájem informovat o předpokládaném vývoji báňského průmyslu v návaznosti na surovinovou politiku a státní energetickou koncepci a o situaci v hnědouhelném a černouhelném hornictví. Dojde rovněž k vyhodnocení a předání ocenění Zlatý Permon za bezpečnost práce za rok 2020, kterou převezme dlouholetý zaměstnanec a odborář, kolega Josef Vaverka ze Sokolovské uhelné, provoz Kamenolom. 


Tím ale výčet akcí nekončí, že? 
Pro nás je nejdůležitější akcí rada odborového svazu, která se uskuteční 15. září v hotelu Harmonie 1 v Luhačovicích. Budeme jednat o čerpání rozpočtu za první pololetí. Očekáváme diskusi o tom, jak probíhá příprava prodeje hotelu Harmonie 2. Členové rady dostanou kompletní přehled o tom, co se v této otázce zatím udělalo, jak dopadly odhady hotelu. Rozhodnutí o prodeji vychází z poznatku, že v budoucnu bychom museli do tohoto hotelu vložit velké investice. O svěřený majetek se zodpovědně staráme. Hotel Harmonie I je po rekonstrukci bazénové haly v plné činnosti. Osvědčily se výhodné nabídky a slevy pro naše členy, které jsme připravili, a jejich propagace ve svazovém časopisu HGN. Máme radost, že je hotel kapacitně plně vytížen. Budu radu rovněž informovat, že na vyznamenání Jiřího Agricoly jsme doporučili předsedu Sdružení odborových organizací Diamo Bohdana Štěpánka. Vyznamenání převezme 5. října z rukou vicepremiéra Karla Havlíčka na Českém báňském úřadu. Součástí jednání rady bude i připomenutí tradičního Dne horníků a uctění památky zaměstnanců, kteří při práci v dole zahynuli. 


V září se zúčastníte další akce, tentokrát ve Stráži pod Ralskem. O čem tam budete jednat? 
Hned 2. září záři budeme se svazovou právničkou Markétou Marinkovou a svazovým inspektorem bezpečnosti práce Ivo Kavkou budeme ve Stráži pod Ralskem jednat o sjednocení kolektivních smluv státních podniků Diamo a OKD. Odborový svaz se na tom bude podílet po právní stránce a svým zastoupením. Pro budoucnost je to velice důležité, protože kolektivní smlouva OKD platí pouze do konce roku 2022 a je prospěšné začít s přípravou nové smlouvy již dnes. První den budou jednat odboráři z Diama a Sdružení hornických odborů OKD. Druhý den za účasti vedení státního podniku Diamo budeme v této debatě pokračovat. Jednání s vedením Diama nebylo zřejmě poslední, že? Ano, 20. září budeme v Luhačovicích společně hodnotit plnění dohody o spolupráci uzavřené na počátku roku Do Diama přecházejí stovky zaměstnanců a odborové organizace OKD a je pro nás důležité podílet se i v budoucnu na jejich činnosti a rozšířit působnost odborového svazu do Diama právě prostřednictvím kolektivních smluv. Diamo ještě převezme provozy, které jsou dnes pod Palivovým kombinátem Ústí, do kterého budou zřejmě časem zahrnuty také hnědouhelné lomy. Tato dohoda zajišťuje odborovému svazu a zaměstnancům výhody. Je to významné pro celou oblast černého i hnědého uhlí. Oceňujeme, že vedení státního podniku Diamo je v tomto ohledu velice vstřícné. V rámci tohoto setkání dojde k ocenění zaměstnanců za vynikající výsledky dosažené v BOZP a budeme i zde jednat o možnostech sjednocení našich kolektivních smluv.

 

V minulých číslech HGN jste informoval, že odborový svaz uvažuje o změně sídla. Nyní se z budovy Radost stěhuje ČMKOS Bude se stěhovat také odborový svaz? 
V této chvíli zvažujeme, kde by se daly pořídit kanceláře, do kterých by se svaz mohl přestěhovat. Stěhování ale není na pořadu dne. Zůstáváme nadále v bývalém Domě odborových svazů, dnes Domu Radost v Praze. Uzavřená smlouva s novým majitelem nám zajišťuje pobyt do roku 2025. Platíme stálé nájemné, ale poplatky za služby rostou, proto uvažujeme pořízení vlastních kanceláří. 


Odborovému svazu se podařilo dojednat s vládou předčasné důchody pro další skupinu hlubinných horníků OKD. Nehrozí, že by si to vláda rozmyslela? 
Je to jistá věc, ministryně práce Jana Maláčová již dohodu podepsala. Osobně jsem s vedením OKD podepisoval první část oznamovacích dopisů pro zaměstnance, aby si to mohli ověřit na České správě sociálního zabezpečení. Je důležité zmínit, že taková věc se podaří pouze ve spolupráci se zaměstnavatelem v tomto případě OKD. Rozhodující byla ochota ministryně práce Jany Maláčové a pracovníků ministerstva. Konečný seznam zaměstnanců je rovněž připravený, jedná se asi o 200 horníků. Tato akce probudila některé bývalé zaměstnance OKD a naše právní oddělení intenzivně odpovídá na dotazy a vysvětluje, zda na předčasný důchod mají nebo nemají nárok a proč. Nárok mají pouze hlubinní horníci, kteří v době, kdy ministryně Maláčová podepisovala rozhodnutí o předčasných důchodech, byli v pracovním poměru v OKD a pracovali v podzemí. 

 

 

palic--ka--1-.png

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN 9/2021