Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snaha prosadit předčasné odchody většího počtu horníků do důchodu

2. 4. 2015

 

 

STONAVA – Po besedě s představiteli vlády a poslanci za Moravskoslezský kraj, ke které došlo v pátek 27. března v domě PZKO ve Stonavě, položil Josef Lys několika z nich anketní otázku:

 

Jaký je váš postoj k připravované novele zákona o důchodovém pojištění, jenž by měl horníkům umožnit dřívější odchod do důchodu?

 

Ladislav Šincl, poslanec (ČSSD)

 

dsc_0880.jpg

Můj postoj je veskrze pozitivní. Jsem ale zklamaný, že návrh je stále zaparkovaný u legislativní rady vlády. Někteří ministři totiž mají k návrhu výhrady. Osobně prosazuji, aby předčasné důchody horníků neplatily pouze pro ty, kteří pracovali v příslušné kategorii do roku 1992, ale pro všechny horníky, kteří splňují stanovené podmínky. Nicméně jsem optimista a věřím, že návrh vláda brzy projedná, odsouhlasí a postoupí do sněmovny. Pokud se tak nestane, předložím onen návrh společně s některými dalšími mými kolegy do sněmovny já, což jsem hornickým odborářům slíbil.

 

Josef Hájek, poslanec (Ano)


dsc_0785.jpgNárok na předčasný odchod horníků do důchodu maximálně podporuji. Vždyť sám jsem v OKD pracoval a vím, jak fyzicky náročná je práce v podzemí a jaký má dopad na zdraví havířů. V současné době je návrh ve vládě, prochází připomínkovým řízením a čekám, jak vše dopadne. Zároveň při jednání klubu ANO otevřu tuto otázku se snahou získat podporu našich ministrů při hlasování. Nicméně nemůžu garantovat, že všechny přesvědčím, aby hlasovali pro variantu, která by zaručovala předčasný odchod do důchodu všem horníkům. V případě, že by vláda takový návrh neodsouhlasila, jsem připraven iniciovat poslaneckou novelu napříč politickým spektrem a předložit ji ke schválení přímo do sněmovny, což legislativa umožňuje.

 

Milada Halíková (KSČM)


dsc_0900.jpgCelou dobu žiji v tomto regionu a svou sounáležitost k němu jsem mimo jiné potvrdila ve svých vyjádřeních v Horníku v souvislosti se svou kandidaturou do Poslanecké sněmovny či Senátu. Ze zkušeností i z vlastní rodiny vím, že hornická práce je velmi náročná. Navíc způsob, jak se chovaly bývalé pravicové vlády k celému našemu regionu, je trestuhodný. Úpravu sociální zákonů klub poslanců za KSČM, jehož jsem členkou, vždy podporoval a jsem připravena aktivně podpořit i zákon, který, jak doufám, bude předložen vládou. Protože ten má ve Sněmovně mnohem větší šanci na úspěch, než kdyby to byl návrh poslanecký. Současně bychom se však měli zabývat tím, co bude dál. Co je možné v našem regionu udělat pro zvýšení zaměstnanosti. Protože skončit s prací předčasně, odejít do důchodu o pět let či do předčasného důchodu ještě o tři roky dříve, a zůstat doma, to nepovažuji za nejlepší řešení.

 

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí (ČSSD)

 

dsc_0892.jpg

Jsem ráda, že se nám podařilo některé věci související s dřívějšími odchody horníků do důchodu prosadit a hlavně vzbudit důvěru, že to s Moravskoslezským krajem a horníky myslíme vážně. Schválením jednoho nařízení vlády, které jenom trochu rozšiřuje počet horníků majících nárok na dřívější odchod do důchodu, celý proces nekončí. Bude třeba udělat ještě velké množství práce. Od ministra financí jsem dostala za úkol spolu s ministrem průmyslu připravit balíček opatření pro dva regiony – moravskoslezský a ústecký. Součástí tohoto opatření je novela o důchodovém pojištění. A protože jsem předkladatelkou těchto materiálů, budu ráda, když je vláda po projednání schválí a postoupí poslanecké sněmovně.

 

Jiří Czienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj


dsc_0791.jpgSamozřejmě bych byl rád, pokud by vláda novelu zákona o důchodovém pojištění schválila v podobě, se kterou by byli horníci spokojeni. Nic však ještě není rozhodnuto. Je třeba se poučit z onoho dílčího úspěchu, kterého bylo dosaženo, to znamená, že se podařilo rozšířit počet horníků, kteří mohou do důchodu dříve. Podařilo se to především proto, že hornické odbory podporované vedením OKD, hejtmanem kraje a tripartitou táhnou v této záležitosti za jeden provaz. Dokážou se dohodnout na strategii jednotného postupu. Institut vládního zmocněnce se pak snaží se všemi komunikovat a názorově je sjednocovat – zaměstnance, zaměstnavatele a legislativu, respektive představitele státu. Usiluji o to, aby se jednání vlády o novele zákona o důchodovém pojištění, sociálním programu a podpoře našeho a Ústeckého kraje konalo ne v Praze či Ostravě, ale v Karviné – tam, kde jsou sociální problémy a potíže se zaměstnaností největší. Věřím, že v tomto prostředí by přijetí novely zákona a dalších dokumentů mělo větší šanci na schválení.

 

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí (ČSSD)


dsc_0893.jpgNedávno se nám podařilo zaznamenat dílčí úspěch v podobě zvýšení počtu horníků, kteří mohou po splnění předepsaných kritérií odejít do předčasného důchodu. Ministerstvo financí však má zatím negativní stanovisko k celkové změně důchodového zákona, protože se v této souvislosti hovoří o značných dopadech na rozpočet. O tom se samozřejmě s naším koaličním partnerem budeme bavit a prosazovat oprávněné požadavky hornických odborů zastupující své členy. Problém Moravskoslezského kraje je však daleko širší a je ho třeba řešit rozsáhlým souborem opatření, včetně důchodové politiky. Povinnosti vlády je zvýšit v kraji zaměstnanost, přijít s novými investicemi a zároveň pomoct v sociální oblasti. Vláda je připravena po zpracování zmíněného programu do kraje přijet, představit ho a následně realizovat. To patří k současným prioritám sociální demokracie, vlády, jejího premiéra, a já to beru jako svůj osobní závazek.

 

 

 

 



autor: Josef Lys

článem vyšel v týdeníku Horník č 13/2015

foto: (ivz)