Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální partneři se neshodli na žádné variantě prolomení limitů těžby

3. 2. 2015

 

 

Podle Babiše je uhlí nadbytek. Nemá o tom ani páru, tvrdí odboráři

Tripartita se dnes (2.2.2015) neshodla na žádné z variant prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Nejdřív chce mít zprávu o sociálních, ekonomických a bezpečnostních dopadech jednotlivých možností, a to do konce června. Pak se k jednání vrátí. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pokud by podle něj kabinet názor tripartity zohlednil, mohl by o limitech jednat nejdřív až v létě. Zatímco odboráři a zástupci zaměstnavatelů po uvolnění volají, v celé vládě prolomení limitů podporu nemá. ¨

 „Dostali jsme nejslabší materiál, jaký jsme kdy k diskusi dostali,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů ČMKOS Josef Středula. Očekává, že kdyby vláda limity neprolomila, tak přijde s velmi slušnou kompenzací pro horníky, kteří na severu Čech přijdou o práci.

 „Jsme přesvědčeni, že hnědé uhlí je naší vzácnou surovinou,“ podpořil úplné prolomení limitů prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

 Proti jakémukoliv posouvání limitů těžby hnědého uhlí se při jednání vlády s odbory a zaměstnavateli postavil ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

 „Představitelé odborů a zaměstnavatelů jako by nechtěli věřit, že pan místopředseda vlastně ani žádné limity měnit nechce,“ řekl k tomu ministr průmyslu Jan Mládek. Potvrdil odklad konečného rozhodnutí vlády. „Pro mě je nejdůležitější prosadit aktualizaci státní energetické koncepce, která v zásadě říká, že nechceme jít cestou plynových elektráren, obnovitelných zdrojů, chceme rozvíjet jádro a maximálně využít hnědé uhlí, ale není úplně řečeno, co to znamená. Tripartita nedospěla ke kompromisu. „Máme rozpracovat sociálně-ekonomické varianty jednotlivých variant do konce června,“ uvedl Mládek.

 Debata podle ministra průmyslu Mládka musí pokračovat, protože existují i dva zásadní argumenty pro těžbu - zaměstnanost a využití uhlí pro teplárny.

 Prezident Miloš Zeman podpořil při návštěvě Ústeckého kraje prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí. Prezident je pro prolomení limitů dlouhodobě. Vyjádřil se pro něj už v říjnu 2013 při návštěvě Mostu, po které tehdejší premiér Jiří Rusnok limity označil za překonané. Následně jeho úřednická vláda začala možnost prolomení připouštět a nyní se jím bude zabývat i současná koalice.

„Je nutné si ujasnit, zda uhlí potřebujeme, v jakém časovém horizontu ho potřebujeme, a je to otázka ekonomické bilance. Stačí vzít do ruky kalkulačku a počítat, což málo lidí z jedné i druhé strany udělá. Já jsem to udělal a vyšlo mi, že menší zlo, a menší zlo zdůrazňuji, je prolomení těžebních limitů.

 Prezident Miloš Zeman podpořil při návštěvě Ústeckého kraje prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí.

Za úplné zrušení limitů minulý týden demonstrovali horníci před ministerstvem průmyslu v Praze.

 

 

 

 

 

autor:(red)
zdroj:www.e-sondy.cz