Jdi na obsah Jdi na menu
 


SP ČR: Rozhodnutí vlády o těžebních limitech je nezodpovědné

22. 10. 2015

 

 

Vláda v pondělí jednala o korekci územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Schválila přitom usnesení nikoli v námi preferované variantě podporované ministrem průmyslu, jenž byl předkladatelem materiálu, ale ve variantě navrhované ministrem životního prostředí.


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dlouhodobě podporuje úplné zrušení těžebních limitů. K definitivnímu vyřešení této otázky, jejíž význam sahá dál než za jedno volební období, se tato vláda dnes neodhodlala. Korekcí limitů na lomu Bílina sice splnila minimální podmínky pro zajištění dostupného a bezpečného zdroje energie pro podniky a domácnosti pro nejbližších několik let, ale již plně nezohlednila dlouhodobý zájem státu a jeho zodpovědnost za hospodářský a sociální rozvoj země. Rozhodnutí vlády nemusí zajistit energetickou bezpečnost České republiky a je postaveno na předpokladech, které se naplnit nemusí.


Svaz průmyslu a dopravy ČR není spokojen s rozsahem doprovodných opatření přijatých vládou, která jsou nezbytná pro udržení energetické bezpečnosti země v dlouhodobějším horizontu. Otázka budoucnosti lomu ČSA zůstala v podstatě nevyřešená a není jasné, jak a kdy bude rozhodnuta. Ani zachování přístupu k ložisku ČSA není ve schváleném usnesení navzdory urgencím Svazu průmyslu a dopravy ČR nijak zajištěno, což vyvolává pochyby o jeho možném budoucím využití. Pokud nebude spalované uhlí podle prognóz státní energetické koncepce nahrazováno jadernými zdroji a energetická spotřeba nebude klesat, vládou schválená doprovodná opatření nedávají záruku pro dostatečně rychlou a pružnou realizaci záložního řešení. Rozhodnutí vlády proto nelze považovat za zodpovědné. Nebere v úvahu významná rizika spojená s neplněním cílů státní energetické koncepce.


Váhání ve věci dalšího osudu ČSA znamená pokračování velké nejistoty nejen pro odběratele uhlí, ale i obyvatele Horního Jiřetína a Černic. Jedná se o strategicky významné ložisko, které by v budoucnu mohlo být v případě potřeby využito, i když s tím některé stávající prognózy nepočítají. Jak ukázaly krizové události posledních dvou let, bezpečnostní situace v Evropě se může měnit mnohem rychleji, než dovede kdokoli odhadnout.

 

 

 

 

 

autor, zdroj: spcr.cz