Jdi na obsah Jdi na menu
 


Společnost OKD bude i nadále testovat PCR testy

9. 3. 2021

 

 

Společnost OKD provádí preventivní testování u svých zaměstnanců už od 17. srpna 2020. Od té doby už bylo vyšetřeno více než 65 tisíc PCR testů.


„Testuje se každý den, každý zaměstnanec byl testován jednou za 14 dní. Teď s vládním nařízením interval zkrátíme na 7 dní,“ řekl Radim Tabášek, výkonný ředitel OKD.


I nadále  OKD bude používat PCR testy a to s ohledem na citlivost a přesnost testů, která vzhledem k typu práce v dole je pro společnost zcela zásadní.
„Samozřejmě bychom uvítali, kdyby OKD mohlo obdržet příspěvek alespoň v obdobné výši, jaký bude příspěvek na antigenní test pro ostatní firmy, který by alespoň mírně snížil naše náklady na PCR testy,“ dodala předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.


Veškeré testování probíhá bez omezení provozu. Odběrové týmy se skládají ze zaměstnanců OKD a také zdravotníků z Nemocnice v Karviné-Ráji. Samotné testy vyhodnocují odborníci v Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci. „S odstupem času testování hodnotíme jako správné rozhodnutí. Šíření covidu neumíme zcela zabránit, ale pravidelné testování nám umožňuje rychle situaci vyhodnocovat a zamezit případnému nekontrolovatelnému šíření viru. V tom vidíme velký přínos a neumím si v současné situaci představit udržení provozu bez pravidelného testování,“ řekl David Hájek, ředitel provozu OKD. 

 

 

covid-19-5663977_1920.jpg

ilustrační foto (Zdroj: Pixabay)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.