Jdi na obsah Jdi na menu
 


Společnost OKD má za sebou první měsíc preventivního testování na covid-19 a výsledky jsou dobré.

18. 9. 2020

 

 

Celkem 11 222 PCR testů provedla společnost OKD od 17.8.2020. V tento den se ve společnosti začali preventivně testovat první stovky zaměstnanců.


„Podařilo se nám sestavit tým zkušených lidí, který každý den bez problémů otestuje 500 až 600 zaměstnanců na čtyřech odběrových místech a to bez čekání a také bez narušení samotného provozu na jednotlivých lokalitách. A výsledky jsou taky dobré, za celý měsíc jsme evidovali 37 pozitivních zaměstnanců, z nich už je 22 vyléčených, uvedl David Hájek, ředitel provozu OKD.


Vedení OKD se pro pravidelné preventivní testování rozhodlo kvůli zamezení nekontrolovatelného šíření viru mezi zaměstnanci.
„Díky tomuto rozhodnutí jsme mohli po šestitýdenní odstávce opět spustit těžbu. A po měsíci se ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí. Budeme v tomto způsobu prevence zatím dále pokračovat i s ohledem na nepříznivý vývoj onemocnění v celé republice“, řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková a dodala, že firma je připravena v případě zájmu zaškolit a naučit ostatní zaměstnavatele, kteří by o takový způsob prevence měli zájem.


V celé společnosti OKD se preventivní opatření začala zavádět už od března 2020.
„Naši zaměstnanci i v době uvolňování opatření v regionech například nesundali roušky a respirátory. Stále u nás platí přísná hygienická opatření. Od počátku března jsme už v souvislosti s covid-19 zaplatili  téměř 25 miliónů korun.
V této částce jsou zahrnuty náklady na desítky tisíc roušek, respirátorů, desítky tisíc litrů dezinfekce, ochranných prostředků – jako jsou brýle, rukavice, jednorázové dezinfekční ubrousky, teploměry apod. Zároveň jsme zakoupili čtyři termokamery, které jsou instalovány při vstupech do závodu. V částce jsou také náklady na služby spojené s pravidelnou dezinfekcí prostor,“ upřesnil výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.


Na každodenním testování se podílí vybraní zaměstnanci OKD, zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj a také medici z Lékařské fakulty Ostravské univerzity.
„Všechny odebrané vzorky pak dvakrát denně svážíme do Ústavu molekulární a translační medicíny UP v Olomouci pod vedením docenta Mariana Hajdúcha, kde velmi rychle probíhá samotné vyhodnocení. To se zaměstnanci dozvídají pomocí sms zprávy,“ dodal David Hájek.

 

dsc_3181.jpeg

Důl ČSM (OKD)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.

Foto: ivz