Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než 4 procenta,
především kvůli teplému počasí

22. 5. 2024

 

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla. Za poklesem však tentokrát stálo především teplé počasí. Po očištění od teplotních vlivů spotřeba zemního plynu meziročně naopak mírně vzrostla. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o provozu plynárenských soustav, kterou zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).


V České republice bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku spotřebováno 2,42 miliardy m3 zemního plynu (26 297 GWh), což představuje meziroční pokles o 4,3 procenta. V meziročním porovnání tak spotřeba plynu klesala již jedenáctým čtvrtletím v řadě.


„V dalším snížení spotřeby zemního plynu hrály roli zejména vysoké venkovní teploty, které se v prvním čtvrtletí pohybovaly o 3,6 °C nad dlouhodobým teplotním normálem. Po očištění od teplotních vlivů spotřeba plynu v prvním čtvrtletí naopak vzrostla, meziročně o půl procenta,“ vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.


Venkovní teploty měly podstatný vliv i na měsíční průběh spotřeby zemního plynu. Zatímco v chladnějším lednu byla spotřeba o 17,9 procenta vyšší než loni, v teplejších měsících únoru a březnu se meziročně propadla o 17,8, respektive o 14,9 procenta.


Do plynárenské soustavy České republiky přiteklo v prvním letošním čtvrtletí 1,36 miliardy m3 zemního plynu (14 821 GWh), což představuje meziroční pokles o 20,7 procenta.  Ještě výrazněji se snížil vývoz plynu (tok ze soustavy do zahraničí), který činil pouze 21 milionu m3 (229 GWh) a meziročně klesl o 95,3 procenta, což dokresluje propad objemu mezinárodní přepravy plynu přes naše území.


Stav provozních zásob v zásobnících zemního plynu na konci prvního čtvrtletí činil 2,01 miliardy m3 (21 879 GWh), což znamená, že ještě na konci zimy byly zásobníky naplněny na 57,5 procenta.

 

technology-3366709_1280.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

Zdroj: ERÚ