Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu k tzv. windfall tax v České republice

8. 12. 2022

 

Vláda od 1. ledna 2023 zavádí tzv. windfall tax, tedy v našich podmínkách „odvod z nadměrného příjmu z prodeje vyrobené elektřiny“. 


Náš svaz s návrhem zásadně nesouhlasí a to z dále uvedených důvodů.


Nesouhlasíme se způsobem, jakým se o změnách rozhoduje. Připomínkové řízení k návrhům právních předpisů má pouze formální charakter, k podaným výhradám a návrhům sociálních partnerů není přihlíženo a jejich připomínky nejsou vypořádávány, protože legislativa je ovládána zmatenými, nekompetentními a měnícími se politickými nápady.  


Sociální partneři v odvětví těžebního průmyslu (náš svaz i Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu) ve shodě! trvale upozorňují, že energetická krize byla válkou jen vyostřena. Její původ je ve zbrkle zaváděné „zelené“ legislativě Evropské unie a členských zemí Evropské unie, která likviduje spolehlivé zdroje a do dříve fungujícího energetického trhu vnáší hlubokou nerovnováhu. Krize energetiky Evropské unie je krize spolehlivé nabídky elektřiny, kterou, jak známo, nelze skladovat a v každé chvíli se musí nabídka rovnat poptávce, jinak klesne frekvence a nastane blackout.


Problém vyostřila i Evropskou unií prosazovaná substituce uhlí dovozovým zemním plynem, který měl být pouze “přechodovým palivem”. Německo, které je zemí, kde sídlí (pro nás) cenu určující Lipská burza, se však stalo na plynu závislým. 


Problém a energetická krize vznikly v Bruselu a v Berlíně, k nám se přelily vinou společné burzy a vinou tržního modelu, který za těchto netržních okolností logicky selhal.


Ceny energií začaly stoupat už před rokem na podzim 2021, avšak jak politici v Evropské unii tak i v České republice stále zavírali oči před příčinami, kterými byly likvidační legislativní a regulační kroky proti straně nabídky spolehlivé energie z uhelných a v Německu navíc z jaderných elektráren. Místo toho začali slibovat “celo-unijní řešení”, v různých variantách a formách, které ovšem nepřišlo.


I naše vláda slibovala, vysílala signály, ale řešení nepřipravila. To, co současná vláda předkládá jako „řešení“ situace, jsou nekoncepční, zmatené a účel neplnící „výkřiky do tmy“. 


V roce 2021 již obor uhelného hornictví skomíral v důsledku fanatické a hloupé politiky jak u nás tak v Evropské unii. Cena elektrické energie se ocitla na úrovni, kdy se přestalo vyplácet uhlí těžit a elektřinu vyrábět. Přesto se začaly objevovat opatrné a „neoficiální“ dotazy, jak to v reálu s těžbou vypadá a zda by bylo možné ji prodloužit. Vzhledem k tomu, že ale nikdo nebyl schopen nebo ochoten zaručit, o kolik let by se měla těžba prodloužit, pokračoval již započatý útlum a propouštění zaměstnanců. 


Dnes, v době energetické krize, kdy uhlí a uhelná energetika drží naše hospodářství a občany nad vodou, přišla Evropská unie s tzv. windfall tax. A naše vláda je jako vždy „papežštější než papež“, těžko říct jestli je to záměr nebo neschopnost, a přichází s daní, kterou my jakožto zástupci zaměstnanců považujeme za lichvu ze strany státu, navíc vzniklou nikoliv podle objektivních kritérií padni komu padni, ale jen podle individuálních představ a zájmů některých politiků.


V době, kdy odbory mohly požadovat při kolektivním vyjednávání solidní nárůst mezd, kdy mohly požadovat benefity, které by v budoucnu propouštěným zaměstnancům mohly tento nepříjemný zásah do jejich života zmírnit, přijde takové nekoncepční rozhodnutí od naší vlády. Připomínáme, že se to týká regionů s nejvyšší nezaměstnaností. Vláda nevyslala signál, že má zájem na pozastavení útlumu, zato vyslala signály, že chce snižovat podporu v nezaměstnanosti, rušit školní jídelny, prodloužit odchod do důchodu atd. Zaměstnanci v uhelném hornictví tyto signály vnímají, vládou i Evropskou unií učiněná rozhodnutí nesou na svých bedrech a jejich nespokojenost roste…

 

 

kladiva-os-phgn.jpg