Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát má na jednání s OKD o dole Paskov čas do konce roku

25. 9. 2015

 

 

Jedna z podmínek dohody, uzavřené mezi Českou republikou – Ministerstvem průmyslu a obchodu - a OKD, a.s., New World Resources N.V. a New World Resources Plc. je ustanovení, že pokud by Mezinárodní benchmark koksovatelného uhlí poklesl v období do konce roku 2017 po tři na sobě následující čtvrtletí pod 110 USD za tunu, pozbývá tato dohoda platnosti.

Ceny se stanovují na následující čtvrtletí. V tomto týdnu byly zveřejněny ceny na čtvrté čtvrtletí, tedy od října do prosince 2015 a světová cena koksovatelného uhlí třetí čtvrtletí po sobě poklesla pod 110 USD. Byla tak naplněna podmínka k automatickému ukončení platnosti Dohody s účinností k 31. 12. 2015.

"Máme tedy čas do konce roku a tohoto času využijeme k okamžitému zahájení jednání s vedením OKD o případném prodloužení platnosti Dohody nebo o uzavření smlouvy nové. Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo vládě materiál týkající se aktualizace Dohody mezi Českou republikou a OKD, respektive NWR. Tento materiál je na programu vlády ve středu 30. září. Předpokládáme, že by vláda měla dát k okamžitému jednání s OKD a NWR mandát ministrovi financí, ministryni práce a sociálních věcí a ministrovi průmyslu a obchodu," uvedl ministr Jan Mládek.




zdroj: MPO