Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svaz průmyslu: Firmy jsou připraveny přeškolit zaměstnance OKD

24. 5. 2016

 

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) slovy svého prezidenta Jaroslava Hanáka garantuje poskytnout pracovní místa části propuštěných horníků. „Nabídka ze strany našich členských firem je korektní. Máme přehled o poptávce, o poptávaných profesích i o mzdách. Ovšem zájemci o práci se musí nabídce přizpůsobit,“ uvedl Jaroslav Hanák při jednání speciálního týmu k situaci v OKD, jehož členem. Tým sestavil předseda vlády Bohuslav Sobotka a jeho členem a účastníkem dnešní schůzky byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce Michaela Marksová, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák či šéf odborů Josef Středula.

 

 Podstatnou informací je, že Česká republika již připravila žádost o čerpání prostředků z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci. „Mělo by jít o peníze pro pět set až osm tisíc propuštěných pracovníků z OKD,“ uvedl Jaroslav Hanák. Již od 1. července se má však OKD rozloučit s 330 pracovníky. „Je nutná vhodná komunikace s propouštěnými. Je naším zájmem, aby co nejrychleji našli novou práci. Naše členské firmy enormně poptávají nové zaměstnance. Jsou připraveny investovat do přeškolení,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 

 Stát je od nynějška dalším věřitelem OKD, neboť nebylo zaplaceno 80 % sociálního pojištění.


Poněkud skepticky se vyjádřil k informacím o nových zájemcích o koupi OKD. „To musí řešit insolvenční správce,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 

okd.jpg

 

 

 

 

 

zdroj:spcr.cz
foto: OKD a.s.