Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svaz zdravotních pojišťoven radí, jak si pohlídat letní zdravotní rizika

17. 5. 2023

 

Léto je období slunce, dovolených a častého pobytu v přírodě. To vše v sobě nese i rizika, která jdou snadno vyřešit. Zdraví pokožky si můžete ověřit díky vyšetření u dermatologa, které je buď plně hrazené, nebo lze využít květnových preventivních akcí. Proti klíšťové encefalitidě se lze očkovat nad 50 let zdarma nebo s příspěvkem. A jistotu ošetření v zahraničí dá lidem v Evropě kartička zdravotní pojišťovny a také dobré cestovní pojištění. 

 

Ochrana před sluncem a prevence kožních nádorů (melanomů) 

Ultrafialové záření (UV) je zdravotním rizikem pro pokožku i například pro oči. Proto je důležité v létě používat ochranné krémy s dostatečným faktorem a také nosit sluneční brýle s filtrem alespoň 400, který zaručuje blokaci záření vlnové délky do 400 nm. 

Každoročně je v ČR objeveno téměř dvacet tisíc zhoubných nádorů kůže (melanomů). Stejně jako u jiných typů nádorového bujení platí, že čím dříve je objeveno, tím spíše se podaří je vyléčit. „Během května zdravotní pojišťovny pořádají akce, kdy si lidé mohou zcela zdarma nechat vyšetřit svá znaménka na pokožce. Určitě doporučujeme podívat se na stránky své pojišťovny,“ říká Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven. Na speciální vyšetření lze jít i kdykoli jindy – pokud je vyšetření doporučeno lékařem, je plně hrazeno z veřejného pojištění. Lze tam jít i jako samoplátce, zdravotní pojišťovny na něj přispívají v různé výši z fondů prevence. 

Rakovina kůže je obecně spojována s negativním vlivem slunečního záření na nechráněnou kůži. Přestože intuitivně vnímáme jako nejrizikovější léto, slunce na nás nicméně svítí po celý rok, a proto by pokožka měla být chráněna buď látkou, nebo ochrannými krémy. Zvlášť důležité je myslet na děti. V dětském věku spálená kůže může mít za následek rakovinu kůže v pozdějším věku, protože expozice slunci se sčítají. To je také důvod, proč se rakovina kůže vyskytuje především u starších lidí. Samotná rakovina kůže se obvykle projevuje změnami mateřských znamének, která se zvětší nebo změní barvu .

 

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Případů klíšťové encefalitidy je v ČR okolo devíti set ročně, což patří mezi nejvyšší čísla v EU. Souvisí to i s nižší proočkovaností než například v Německu nebo Rakousku. 

„Zdravotní pojišťovny plně hradí očkování lidem nad 50 let, u mladších na ně přispívají z fondů prevence. Standardně očkování provádí praktický lékař či pediatr, očkovat se lze i ve specializovaných centrech,“ říká Martin Balada. 

 

Na cesty po Evropě si nezapomeňte kartičku pojišťovny, s ní dostanete péči za stejných podmínek jako místní 

V zemích EU a osmi dalších má český pojištěnec nárok na péči v rozsahu odpovídající službě pro domácí. Základem je mít s sebou kartičku zdravotní pojišťovny. Mezi země, které se zavázaly poskytovat českým pojištěncům péči, patří kromě členů EU také státy EHP (Norsko, Lichtenštejnsko, Island) a rovněž Švýcarsko, Makedonie a Srbsko, s formulářem také Černá Hora a Turecko.

 „Pojištěnci je v zahraničí poskytnuta taková péče, aby mohl dokončit pobyt v dané zemi. Například při zlomené noze v rámci týdenního pobytu tak je velmi pravděpodobné, že pojištěnec v cizině dostane nezbytné ošetření a zbytek léčby se již odehraje v ČR. Pro tuto péči však platí, že ji musí poskytovat smluvní lékař zahraniční zdravotní pojišťovny, a i našich občanů se týká případná finanční spoluúčast v daném státě,“ popisuje Martin Balada. 

Pro cesty do zemí, kde toto krytí využít nelze, tedy zejména mimo Evropu, by se lidé před cestou měli připojistit u komerčních pojišťoven. Komerční pojištění je však výhodné i pro cestování v Evropě. Zajistí asistenční službu a ochrání před rizikem finanční spoluúčasti nebo situací, kdy nesmluvní lékař v zahraničí požaduje platbu v hotovosti, případně před dalšími komplikacemi. České zdravotní pojišťovny obvykle nabízejí i zvýhodněné komerční pojistky kooperujících pojišťoven.

 

dsc_5158.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Svaz zdravotních pojišťoven ČR

Foto: K.K.