Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplárny jsou na zahájení topné sezony připravené

9. 9. 2019

 

 

Topná sezona již klepe na dveře. Venkovní teploty sice ještě zpravidla neklesají pod denní průměr 13 °C, ale jak ukazuje aktuální předpověď, na západě a jihu Čech, na severu Moravy a ve výše položených oblastech by se mohlo začít minimálně temperovat. Tedy přitápět ráno a večer, kdy teploty mohou klesnout pod 10 °C.

Více než polovina domácností v domech s moderními domovními předávacími stanicemi přímo napojenými na soustavy zásobování teplem může začít s přitápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na splnění uvedené podmínky, kterou je pokles průměrné denní teploty pod 13 °C. Ostatní zákazníci mohou požádat teplárny o dodávku tepla pro vytápění svých objektů ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty, pokud je to v teplem zásobované lokalitě technicky možné.

„Na bezpečné dodávky tepla z tepláren se u nás spoléhají 4 miliony lidí. Proto zařízení kotelen, distribučních sítí a předávacích stanic pracovníci tepláren přes léto tradičně prohlédli a opravili tak, aby opět bezchybně fungovala až do května příštího roku,“ řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Pokud nyní nastanou podmínky pro zahájení vytápění, bude to pravděpodobně na západě Čech. Největší západočeští dodavatelé tepla, teplárna v Karlových Varech, která teplem zásobuje v krajském městě přes 13 tisíc domácností a řadu lázeňských domů, i Sokolovská bytová, která zajišťuje tepelnou pohodu pro více, než 9 tisíc domácností, jsou na pokles teplot připravené. Stejně tak Františkolázeňská výtopna, která vedle 1000 domácností dodává teplo i do lázeňských objektů a areálu Římských lázní, i tepelné hospodářství Správy majetku a údržby v Tachově, které vyrábí teplo pro 2800 domácností v blokových plynových kotelnách. Dá se očekávat i ranní a večerní přitápění v místech, kde budou teploty klesat podle předpovědi i pod 10 °C.

„Potřeba tepla na vytápění v letošním roce zatím odpovídá průměru posledního desetiletí,“ zhodnotil dosavadní klimatický průběh prvního pololetí ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Vloni průměrná denní teplota v ČR klesla pod 13 °C až 24. září. Letos už toto úterý klesla na 13,8 °C a po krátkém oteplení by se o víkendu a zejména na začátku příštího týdne mohla opět přiblížit a někde i klesnout pod 13 °C. Zda se však skutečně začne topit rozhodnou až klimatické podmínky v jednotlivých městech.

Dodávka tepelné energie se zahájí v otopném období (začíná 1. září), až když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v lokalitě poklesne pod 13 °C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí teploty nebudou dále stoupat opět nad 13 °C. A pokud se někde začne topit, ještě to neznamená, že to bude napořád. Vytápění bytů a nebytových prostor se totiž zase omezí nebo přeruší v otopném období tehdy, jestliže průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě vystoupí opět nad 13 °C ve dvou po sobě následujících dnech a nebude se dále ochlazovat. V září obvykle dochází k přerušení vytápění i několikrát, než dojde k nepřetržité dodávce tepla pro vytápění domácností i nebytových objektů.

Průměrná denní teplota venkovního vzduchu se počítá jako čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch. Měření se provádí v 7, ve 14 a ve 21 hodin, přičemž teplota naměřená ve 21 hodin se započítá dvakrát.

 

bowever-880873_1920.jpg

Ilustrační foto (pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: TS ČR