Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těžké poškození bederní páteře bude v seznamu nemocí z povolání

14. 12. 2021

 

Vláda včera schválila zařazení těžkého poškození bederní páteře způsobeného dlouhodobou těžkou fyzickou prací do seznamu nemocí z povolání. Ročně se jedná minimálně o desítky případů, kdy toto onemocnění zásadním způsobem poškodí zdraví zaměstnanců.


„Tuto aktualizaci seznamu nemocí z povolání se MPSV podařilo prosadit po 5 letech tahanic. Jeho součástí se stanou chronická onemocnění bederní páteře způsobená dlouhodobým přetěžováním těžkou fyzickou prací. Díky tomu se podaří pomoci těm zaměstnancům, kterým těžká práce poškodila zdraví, někdy dokonce přinesla invaliditu. Opatření má i preventivní význam, aby se rizikům onemocnění lépe předcházelo,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že se zároveň povede harmonizovat český seznam nemocí z povolání s důležitými dokumenty Evropské unie, Mezinárodní organizace práce (ILO) a s úrovní ochrany zaměstnanců v mnoha ostatních evropských státech.


Jmenovité zařazení onemocnění odstraní nerovnost, které jsou vystaveni zaměstnanci v ČR ve srovnání se zaměstnanci v zemích, kde toto onemocnění již jako nemoc z povolání je uznáváno. Provedenou úpravou dojde k vyšší úrovni ochrany těchto osob, protože jde o chorobu způsobující mimo jiné dlouhodobé omezení pracovní schopnosti. Zařazení onemocnění do seznamu rovněž plní významnou preventivní úlohu tím, že upozorňuje na toto zdravotní riziko při práci.


Návrh nařízení vlády nabude účinnosti 1. ledna 2023.

 

bolestzad.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPSV