Jdi na obsah Jdi na menu
 


ÚP ČR: Některé dávky mohou v listopadu přijít v jiném termínu než obvykle.

11. 11. 2020

 

S cílem ochránit klienty a zaměstnance Úřadu práce ČR před rizikem nákazy COVID-19 bylo v rámci mimořádných opatření schváleno zjednodušení administrativy u některých nepojistných dávek.
 
Příjemcům příspěvku na bydlení a přídavku na děti se tak ve 4. čtvrtletí tohoto roku automaticky přizná stejná výše těchto dávek jako ve 3. čtvrtletí, aniž by museli dokládat příjmy či náklady na bydlení. V některých případech však může dojít ke změně obvyklého výplatního termínu. Lhůta výplaty v zákonném termínu bude samozřejmě dodržena.
 
Z důvodu této nové právní úpravy je potřeba změnit aplikační program tak, aby dávky mohly být automaticky vyplaceny svým příjemcům. Proto může v některých případech dojít u příjemců příspěvku na bydlení a přídavku na dítě ke změně obvyklého výplatního termínu. Lhůta výplaty v zákonném termínu bude samozřejmě dodržena. Příjemci těchto dávek je obdrží ve stejné výši jako v září.
 
„Chci ubezpečit všechny, kterých by se změna obvyklého výplatního termínu mohla dotknout, že o pomoc ve formě dávek nepřijdou a budou jim v měsíci listopadu vyplaceny. Pokud by se kvůli tomu měl někdo dostat do potíží, ať se neváhá obrátit na Úřad práce ČR. Ten je tady od toho, aby lidem v nesnázích pomáhal“, říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
 
V případě, že by posunutí termínu výplaty mělo negativním způsobem ovlivnit závazky příjemce vůči věřitelům (např. při úhradě nájmu) či by mělo dojít k zásadnímu dopadu na rozpočet domácností při úhradě základních potřeb jako je jídlo apod., pro řešení dané situace je nutné obrátit se neprodleně na Úřad práce ČR.

 

secretary-338561_1920.jpg

ilustrační foto (Zdroj: pixabay)

 

 

 

 

 

 


 
 
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí