Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Mostě protestovali horníci !

9. 10. 2014

dm.jpg

 

 

 

V úterý na mítinku ČSSD demonstrovali horníci z Mostecka. Důvod je jasný. Horníkům se nelíbí ministerský návrh aktualizace státní energetické koncepce, ve které se navrhuje uzavírání českých dolů a dovážení uhlí ze zahraničí.

 

„V aktuální Státní energetické koncepci je jasně řečeno, že nás (Mládek) posílá na dlažbu, protože nepočítá s uhlím za limity,“ řekl hornický odborový předák Jaromír Franta. Mostecké hornické odbory proto poslali otevřený dopis předsedovi vlády, ve kterém vyjadřují znepokojení nad touto situací.

 

 

 

Otevřený dopislogo-barevnefr.jpg
Mgr. Bohuslavu Sobotkovi
předsedovi vlády ČR
předsedovi ČSSD


V Mostě dne 7.10. 2014


Vážený pane předsedo,
my, mostečtí horníci, jsme v šoku. Jsme svědky neskutečného podrazu.

Stát hodlá masívně zavírat české doly, ale zároveň bude do Čech vozit cizí uhlí. Tajně a proti všem slibům nejen odborovým organizacím s tím počítá ministr průmyslu Jan Mládek. V rozporu s našimi požadavky, skončilo včera připomínkové řízení nové Státní energetické koncepce. Ministr Mládek dobře ví, že česká energetika bez uhlí být nemůže. V rozporu se zdravým rozumem ale odmítá uhlí z domova s tím, že zbaví práce a ožebračí české horníky.

Česká pracovní místa se přestěhují do ciziny, přijdeme o daně, vydělají na tom výhradně firmy za hranicemi ČR. Do nebe volající hloupost Mládkova návrhu podtrhuje skutečnost, že místo současné energetické soběstačnosti se čeští občané mají ze 70 procent stát závislí na dovozu zahraničních energetických surovin.

Vážený pane předsedo vlády,
zejména za nynější mezinárodní situace považujeme postup ministra Mládka za čin na hranici sabotáže. Žádáme Vás proto, abyste plnou autoritou svého úřadu zasáhl a zjednal nápravu.


za mostecké horníky
Jaromír Franta
předseda odborů