Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včera, dnes i zítra - do regionu proudí evropské zdroje díky programu RE:START

23. 10. 2019

 

 

Jednání o víceletém rozpočtu Evropské unie na roky 2021 až 2027 vrcholilo v Bruselu minulý týden. Vedle summitu premiérů členských zemí, kteří stanoví celkový rámec financování, proběhlo ve dnech 16. a 17. října 2019 také 6. kolo jednání uhelných regionů v transformaci. Zástupci Moravskoslezského kraje jsou aktivní součástí této iniciativy a mají za cíl zajistit pro transformaci a rozvoj regionu nezbytné finanční zdroje.

 

„Zatímco premiéři jednají o celkové výši rozpočtu a jednotlivých fondů, my se snažíme vyjednat a využít zdroje z nově navrhovaného fondu pro podporu spravedlivé transformace uhelných regionů,“ komentoval účast na jednání v Bruselu zmocněnec hejtmana pro program RE:START Zdeněk Karásek.

Zapojení České republiky a Moravskoslezského kraje do Uhelné platformy probíhá v rámci širšího programu RE:START, který už do regionu značné finanční prostředky nasměroval. „Od roku 2017 do současnosti se jedná o financování projektů za více než dvě a půl miliardy korun. Zatím největšími projekty jsou nové fakulty Ostravské univerzity na Černé louce, jejich výstavba by měla být dokončena v roce 2022. Téměř jednu miliardu korun se také podařilo získat pro snížení emisí průmyslových podniků,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška a dodal, že další desítky milionů šly přes program RE:START do vybavení nemocnic.

„Včera úspěšní a dnes aktivní pro zítřejší strategické projekty, které dokončí proměnu regionu uhlí a oceli v moderní kraj atraktivní pro život a práci. S tímto cílem na paměti vedeme jednání v Bruselu i v Praze, abychom zajistili potřebné spolufinancování našich projektů,“ dodal Zdeněk Karásek. Celková finanční ambice na rozvoj regionu Moravskoslezsko přesahuje 100 miliard korun na léta 2021-2027.  Svým dílem by k naplnění této částky měl přispět i vznikající Just Transition Fund. Jedním z důležitých směrů, kam chce kraj tyto zdroje zacílit, je realizace projektu PoHo2030 – transformace pohornické krajiny mezi městy Karviná – Havířov – Orlová či rozvoj vodíkové ekonomiky v kraji.

Kromě nového fondu pro uhelné regiony byla z úrovně Uhelné platformy vyhlášena výzva na technickou asistenci pro 6 regionů v Evropě, které chtějí pomoci s transformačním procesem. „Ačkoli se tato technická pomoc nepojí s finančními zdroji na projekty, může být pro uhelné regiony přínosem, zejména v etapě budování potřebných odborných kapacit. Jelikož za Českou republiku mohl podat žádost pouze jeden region a Moravskoslezský kraj je v rámci transformačního procesu a přípravy strategických projektů dále, přenechal tuto možnost Karlovarskému kraji, který tuto pomoc potřebuje více a jeho hejtmanka o ni projevila zájem. Karlovarský kraj se zavázal o výsledky a dobrou praxi podělit s dalšími dvěma uhelnými regiony,“ zdůvodnil neúčast ve výzvě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MS kraj