Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Sviadnově začalo zasypávání důlních jam

13. 8. 2019

 

 

Mezi součásti postupného útlumu Dolu Paskov (OKD) patří i zasypání důlních jam v lokalitě Sviadnov. To bylo včera zahájeno za přítomnosti médií, zástupců OKD a zástupců odborových organizací.  Za Sdružení hornických odborů se zúčastnil předseda Rostislav Palička. 

 

Důl Sviadnov byla část závodu Staříč I. Byly zde dvě jámy, výdušná jáma č. I/1 a vtažná jáma č. I./2. Pro svoji jedinečnou kruhovou konstrukci byla 35 metrů vysoká těžní věž výdušné jámy prohlášená 13. 11. 2000 za kulturní památku ČR. Dne 2. května 2014 byly odpojeny ventilátory výdušné jámy a uvedeny do konzervačního stavu. Obě jámy jsou vtažné vzájemně propojeny II. patrem, s dolem Staříč jsou propojena na III. patře. Sviadnovská lokalita sloužila paskovským v posledních letech jen k větrání porubů dobývaných v její blízkosti a jejich vypnutí mělo posloužit k lepšímu vedení čerstvých větrů právě pro lokality Staříč a Chlebovice. 

 

Zasypávání probíhá pomocí klasických pásových dopravníků a velkoobjemových nakladačů. Podle informací od zaměstnanců pracujících na zásypu, by samotné zasypání první jámy, která má hloubku 600 metrů mělo trvat odhadem 10 až 14 dnů. Druhá jáma má hloubku přes 900 metrů a její zasypání potrvá přibližně tři čtvrtě roku. Celý tento proces provází přísné technologické a bezpečnostní předpisy a nařízení. Náklady na zasypání šachet půjdou do desítek milionů korun.

 

 

 

dsc_3423.jpg

 

dsc_3448.jpg

 

 

Více fotografií najdete na stránkách SHO, zde.

 

 

 

 

 

red, ivz