Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Svojšíně finišují přípravy oblíbeného letního tábora

12. 5. 2023

 

Děti zaměstnanců společnosti Sokolovská uhelná, skupiny SUAS GROUP a další návštěvníci se i letos mohou těšit na tábor v malebném zákoutí Svojšína nedaleko Stříbra. Veškeré přípravy na bezchybný pobyt táborníků právě vrcholí, do příjezdu prvních z nich musí být všechno perfektní.

Dřevěné chatky se téměř ztrácejí v jarní zeleni a v areálu s názvem RADAR, kterému dominuje bazén uprostřed, zatím švitoří jen ptáci. Zanedlouho ale klid vystřídá pořádné rušno. „Poprvé si v letošním roce vyzkoušíme, zda všechno v táboře funguje, už dvaadvacátého května, kdy se tady koná výměnný pobyt českých a německých hostů. První turnus letního tábora pak startuje 1. července, kdy dorazí autobusy plné dětí. Všechno to pak končí v půli srpna pobytem rodin s dětmi. Už teď je třeba provést veškeré požární revize, kontroly plynu, elektřiny, vody. Je tady celkem osm bojlerů a my musíme mít jistotu, že nikde nic neteče. Pak je také nutné posekat trávu, poopravit stoly, židle, staré nátěry. Momentálně provádím i čištění bazénu, aby voda splňovala všechny parametry pro koupání dětí,“ říká s úsměvem Ervín Gibiec, správce tábora, kterému neunikne jediná závada.

Do areálu ale přijíždějí před hlavní sezónou také brigádníci, ať už se jedná o vedoucí turnusu, nebo dobrovolníky ze Sokolovské uhelné, SUAS GROUP či o další příznivce tábora. „Spolupráce s nimi je úžasná, vždycky jim tu připravím, co je třeba udělat, ale většinou si stejně najdou ještě práci navíc,“ dodává Ervín Gibiec.Svojšínský letní tábor je proslulý nabitým atraktivním programem, který vedoucí sestavují ve velkém předstihu. „Jsou to srdcaři, vymýšlejí novinky, domlouvají se s dětmi, co by se jim líbilo a neváhají třeba připravit televizní studio.  Baví to malé i velké a nestane se, že by se kdokoliv chvíli nudil,“ popisuje správce. Pro případ špatného počasí je v areálu hala, kde se dají hrát hry a organizovat diskotéka. „Vedoucí mají naplánován dvojí program – suchý i mokrý, aby je nezaskočilo počasí. Nevím o tom, že by tábor někdy takzvaně seděl na chatkách, protože program je plný od snídaně až do večera. Děti tam zažijí celodenní pouť i olympiádu, mají tolik aktivit, her a zábavy, že nemají čas přemýšlet, jestli se jim stýská a co se děje doma,“ vysvětluje Jan Smolka, místopředseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a skupiny SUAS GROUP a šéf odborových organizací, který v táboře působil řadu let.

Na každý z turnusů, které jsou již pro letošek obsazené, přijede okolo stovky dětí. Tábor má vlastní kuchyň a třeba vyhlášená krupicová kaše prý nemá nikde konkurenci. Zohledňují se ale i potřeby dětí, které mají různá dietní omezení, jako je strava bez lepku a podobně.  Všem budoucím návštěvníkům nezbývá než popřát, aby měli ve Svojšíně slunečné letní počasí a domů si vezli ty nejkrásnější zážitky.

 

 

svojsin1.jpg

Předseda odborů Jan Smolka v táboře působil řadu let.

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: SUAS GROUP