Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vedení MS kraje diskutovalo s ministrem o problémech regionu

14. 11. 2016

 

 

Vedení Moravskoslezského kraje jednalo dnes s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. Diskutovalo se o aktuálních problémech regionu: OKD, průmyslové zóně Nad Barborou i hrozbám pro ocelářství.

 

“Pokud jde o odstupné zaměstnancům OKD, otázka se určitě nedá zjednodušit na pouhé „vyplatit či nevyplatit,“ sdělil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje. V současné době probíhají jednání a OKD potvrdilo, že je připraveno podpořit finančně sociální a motivační program pro zaměstnance dolu Paskov. Vedení kraje se přiklání k variantě, kdy OKD nabídne co největšímu počtu horníků, zaměstnaných v dole Paskov, umístění v jiných částech OKD na Karvinsku. I když pochopitelně nemůže zaměstnat všechny, tímto krokem by se minimalizovaly náklady,“ doplnil hejtman Ivo Vondrák. Dodal, že samotné uzavření dolů, resp. technická likvidace, se pravděpodobně bez podpory státu neobejde. Stát je majitelem uhelného ložiska a musí rozhodnout, co s ním udělá. V tento okamžik se těžba ekonomicky nevyplatí, nicméně jde o strategickou surovinu, jejíž využití do budoucna nelze vyloučit. Je tedy nezbytně nutné objektivizovat náklady na veřejné prostředky a vypracovat dvě možné varianty řešení s ohledem na vývoj cen (optimistickou a pesimistickou), které se budou každého půl roku průběžně aktualizovat podle skutečného vývoje.

 

V případě Průmyslové zóny Nad Barborou prověřuje nové vedení kraje možnost přípravy realizace této zóny po etapách. Řešení by umožnilo využít pozemky, které jsou již sceleny a krajem zasmluvněny. Za účelem etapizace průmyslové zóny se již připravuje zadání studie, jejíž výsledky budou následně projednány se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

 

Se zástupci 3 hutních firem se na kraji diskutovalo o aktuální hrozbě pro české i evropské ocelářství, kterou jsou hrozící masivní dovozy oceli z Číny za dumpingové ceny poté, co v prosinci získá status tržní ekonomiky.

 

 

 





zdroj: Kancelář hejtmana MS kraje