Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda přijala přijala strategii ochrany zájmů států při těžbě strategických nerostných surovin

12. 10. 2017

 

 

Vláda ČR na svém včerejším jednání schválila zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu o nutnosti zajištění ekonomických zájmů států v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU. Materiál, který vládě předložil ministr Jiří Havlíček, obsahuje konkrétní kroky, jak v oblasti těžby těchto surovin hájit ekonomické zájmy státu.

„Dokončit změnu státní surovinové koncepce se zaměřením na hi-tech suroviny byl jeden z deseti klíčových úkolů, které ode mne letos v dubnu při nástupu do funkce ministr průmyslu Jiří Havlíček dostal. Jsem velmi rád, že se mu jej podařilo úspěšně splnit. Jsme vůbec první vládou v historii České republiky, které se podařilo podobný dokument schválit. Jasně deklarujeme vůli po tom, aby se rozhodovací pravomoci státu v oblasti využívání nerostného bohatství posílily. Chceme docílit toho, aby se vytěžené strategické suroviny, jako jsou například antimon, fosfátové rudy, koksovatelné uhlí, kovy platinové skupiny či wolfram, v maximální míře v ČR také zpracovávaly a zhodnocovaly, pokud k tomu máme potřebnou infrastrukturu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu vychází z aktualizované Surovinové politiky ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů, kterou vláda schválila letos 14. června. V ní se mimo jasně definuje, že stát jakožto vlastník nerostného bohatství má zájem na dalším zpřesňování znalostí o našem nerostném surovinovém potenciálu a na důsledné ochraně ložisek nerostných surovin. Tato problematika se týká a jasně řeší všechny strategické suroviny na našem území včetně nyní tolik diskutovaného lithia.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto v přijatém dokumentu navrhlo do procesu průzkumu těžebních lokalit a následné realizace těžby více zainteresovat státní podniky, které s touto oblastí mají zkušenosti, tedy DIAMO, s. p., a ČGS, s. p.

 

Včera přijatý dokument tuto oblast jasně vymezuje v jednom z bodů usnesení, v němž vláda souhlasí:

1. se zvýšením kontroly státu nad využíváním kritických superstrategických surovin EU rozšířených o ložiska tantalu, zirkonia, titanu, zlata, lithia a uranu,

2. s aplikačním výkladem pro stát výhodných podmínek využití nerostných surovin dle bodu II/1 ve vztahu k Surovinové politice České republiky v oblasti nerostných surovin, tak, jak jsou uvedeny v části III, kapitole č. 3.4,

3. s tím, že veřejným zájmem státu je získání přímé kontroly nad hájením vlastnických, ekonomických a environmentálních zájmů státu při osvojování ložisek strategických nerostných surovin ČR. Tento veřejný zájem bude naplňován v souladu s postupem uvedeným v části III, kapitole č. 3,

4. se zapojením státního podniku DIAMO a České geologické služby, případně dalších státních subjektů, do plnění záměrů a cílů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin, uvedených v bodě II/1.

 

Ministr Havlíček dostal také za úkol do 15. listopadu letošního roku předložit vládě další materiál, který bude obsahovat analýzu možností podílet se na případné těžbě a zpracování lithia na území ČR ze strany s. p. DIAMO.

 

 






zdroj: úřad vlády ČR