Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda schválila bezúplatný převod 30.000 m2 pozemků pro budoucí průmyslovou zónu Nad Barborou

22. 12. 2015

 

 

Nejméně dva tisíce nových pracovních míst pro Moravskoslezský kraj pomůže vytvořit dnešní rozhodnutí Vlády ČR o bezúplatném převodu 30 tisíc čtverečních metrů pozemků, které jsou součástí bývalého dolu Barbora v Karviné. Návrh na převedení nepotřebného majetku státu, se kterým má právo hospodařit DIAMO, s. p. Stráž pod Ralskem, předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Jsem rád, že vláda dala Moravskoslezskému kraji dárek k Ježíšku a převedla 30 tisíc metrů čtverečních zdarma na výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou, ta by měla přinést neméně dva tisíce pracovních míst,“ komentoval dnešní rozhodnutí kabinetu ministr Jan Mládek.

Cílem převodu je efektivnější využití majetku státu pro potřeby územního samosprávného celku. Konkrétně se jedná o bezúplatný převod pozemků v k. ú. Karviná – Doly v obci Karviná v Moravskoslezském kraji. Pozemky přejdou do vlastnictví Moravskoslezského kraje. Jejich účetní hodnota činí 1 123 219 Kč. Předmětný majetek je součástí areálu bývalého dolu Barbora. Nemovité věci budou převedeny pro realizaci záměru budoucí Průmyslové zóny Nad Barborou především k přípravě a celkové sanaci území pro vybudování průmyslové zóny.

Revitalizace této oblasti spadá do Národních cílů, které schválila Vláda ČR pro zvyšování míry zaměstnanosti populace v rámci strategie Evropa 2020. Vybudování této zóny Ministerstvo průmyslu a obchodu zařadilo mezi projekty strategických průmyslových zón jako protikrizové opatření vlády pro Moravskoslezský kraj.

 




zdroj: MPO