Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda schválila návrh na zavedení plošného antigenního samotestování zaměstnanců

25. 2. 2021

 

 

Vláda včera schválila návrh Ministerstva zdravotnictví na zavedení plošného antigenního samotestování zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, které bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

 

Provádění samotestů, budou zdravotní pojišťovny hradit ze svých fondů prevence, který je určen právě k úhradě zdravotních služeb, u nichž je prokazatelný preventivní, diagnostický nebo léčebný efekt a které jsou poskytovány pojištěncům v souvislosti s jejich existujícím nebo hrozícím onemocněním.


Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam vhodných testovacích sad, kterým byla udělena výjimka pro použití laiky, a bude ho průběžně aktualizovat. Připraví rovněž novelu zákonů, které upravují vytváření fondů prevence zdravotních pojišťoven, aby byly zajištěny dostatečné finanční prostředky na příspěvek firmám. Ten se bude odvíjet od skutečně uplatněných nákladů na pořízení samoodběrového testu, maximálně však čtyřikrát 60 korun na zaměstnance za měsíc. O konkrétním datu spuštění tohoto projektu vláda ještě rozhodne, od 1. března ale budou mít zaměstnavatelé možnost vybrané testy nakupovat.


Kromě toho mají zaměstnanci i nadále možnost podstupovat pravidelné antigenní testování organizované zdravotnickými pracovníky, například závodními lékaři, hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny už v současnosti hradí svým klientům jeden antigenní test každé tři dny.

 

Vláda projednala také nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které reaguje na hrozbu zavlečení agresivnějších mutací koronaviru – brazilské a jihoafrické – na území České republiky. Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

 

 

testy.jpg

pro zvětšení klikni

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Odbor komunikace Úřadu vlády ČR