Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda schválila novelu exekučního řádu

2. 7. 2019

 

 

Vláda včera projednala návrh zákona z pera Ministerstva spravedlnosti, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti. Tento návrh přináší několik novinek a řeší řadu současných problémů.

Hlavním cílem tohoto zákona je především  řešení problému vícečetných exekucí a změna právní úpravy práv účastníků, případně osob zúčastněných na řízení o výkonu rozhodnutí a exekučním řízení, a to zejména náhrada nákladů plátce mzdy ve výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy.

Novela přináší opatření, která omezí počet podávaných exekučních návrhů. Zároveň také zajistí, že budou bezvýsledná exekuční řízení ukončována v odpovídající době, která hromadění takových řízení zabrání. Z tohoto důvodu se zavádí nová paušálně stanovená náhrada hotových výdajů za úkony v první fázi exekučního řízení a povinná záloha na náklady exekuce. Náklady spojené s poplatkem a povinnou zálohou vynaloží na počátku exekučního řízení oprávněný a bude proto nucen předem zvážit, zda majetkové poměry povinného zajistí úspěšné vymožení pohledávky. Novela také navrhuje zjednodušit postup pro zastavení exekuce pro případ takzvaných nedobytných pohledávek a mnoho dalších změn.

Nový exekuční řád se dále zabývá náhradou nákladů plátce mzdy a navrhuje upravit v paušální výši náhradu nákladů plátce mzdy za úkony, které je povinen provádět v rámci výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy. Mění se i právní úprava předávání exekutorských úřadů a překládání soudních exekutorů. Porušení povinností při předávání exekutorského úřadu se navrhuje zakotvit jako přestupek. V neposlední řadě přináší novela změny postupu v případě, kdy bylo rozhodnuto o úpadku soudního exekutora. Zveřejněním rozhodnutí o úpadku je ze zákona pozastaven výkon exekutorského úřadu.

Návrh pak obsahuje ještě další dílčí změny – např. se zpřesňuje právní úprava odkladu exekuce, výslovně se upravuje exekuce na odstupné či se odstraňují výkladové nejasnosti a zjednodušuje se exekuce na základě cizích exekučních titulů.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti