Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhodnocení dohody o spolupráci mezi ČBÚ a OS PHGN za rok 2023

20. 5. 2024

 

17. května 2024 proběhlo v sídle Českého báňského úřadu vyhodnocení Dohody o spolupráci mezi Odborovým svazem pracovníků hornictví geologie a naftového průmyslu (dále jen „odborovým svazem“) a Českým báňským úřadem (dále jen „ČBÚ“) za rok 2023.


Vyhodnocení této dohody předcházelo vyhodnocení jednotlivých dílčích dohod mezi místně příslušnými Obvodními báňskými úřady a jednotlivými místně příslušnými sdruženími odborových organizací sdružených v odborovém svazu. Obsahem dohody je oboustranné poskytování a výměna informací z oblasti bezpečnosti práce, kontrolní činnosti, šetření mimořádných událostí, závažných pracovních úrazů a legislativy.


Dohoda byla vyhodnocena ve všech bodech, zástupci odborového svazu byli v roce 2023 informováni o kontrolní činnosti inspektorů ČBÚ, byla jim umožněna účast na těchto kontrolách, stejně jako na šetřeních mimořádných událostí, závažných a smrtelných pracovních úrazů.  ČBÚ také projednal s odborovým svazem udělení výjimek z báňské legislativy a informoval o úpravě legislativy. Odborový svaz rovněž informoval zástupce ČBÚ o výsledcích své kontrolní činnosti v uplynulém období. V průběhu roku 2023 probíhaly mezi oběma stranami konzultace v otázkách BOZP a to zejména krátkou cestou, nebo na plánovaných kontrolách ČBÚ.


Obě strany konstatovaly, že byly naplněny všechny body dohody a vzájemnou spolupráci hodnotí jako velmi dobrou s cílem jejího udržení v dalším období.


Vyhodnocení se zúčastnili za ČBÚ Martin Štemberka, Radim Mžyk, Dušan Havel, za odborový svaz Rostislav Palička, Jiří Waloszek, Ivo Kavka.

 

 

img_e5900.jpg

 

img_e5902.jpg

 

 

 

 

 

 

red

Foto: ČBÚ