Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjádření odborářů k útlumu Sokolovské uhelné

27. 11. 2019

 

 

V minulém týdnu Sokolovská uhelná (SU) oznámila, že začne s postupným útlumem. O práci ve firmě by tak mohlo přijít až 1000 zaměstnanců. Požádali jsme předsedu Sdružení odborových organizací Sokolovského regionu Jana Smolku a předsedu Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jana Sábela o krátké vyjádření. 

 

Jan Smolka: “Odbory Sokolovské uhelné v současné době projednávají se zaměstnavatelem možné dopady tohoto rozhodnutí do zaměstnanosti na SU.  Jedná se o strukturu  zaměstnanců, kteří v průběhu let 2020 a 2021 případně odejdou. Při  jednání o PKS a rok 2020 máme potvrzené dohody k odstupnému, a to dle odpracovaných let ve společnosti. Jelikož se vše promítne i do výše  nezaměstnanosti v regionu, projednáváme tuto otázku s okolními obcemi,  městy a Karlovarským Krajem. Vše je zatím v pracovní verzi a odbory  sledováno v dohodě se zaměstnavatelem. Nutno připomenout, že tato  skutečnost byla vyvolána stále rostoucí cenou za emisní povolenky,  nezájmem státu řešit blížící se útlum uhlí a z něj i výroby elektrické energie.”

Jan Sábel: “Evropská komise svými kroky směřuje k likvidaci hospodářství v některých evropských zemí. Evropa produkuje pouze 9 % emisí celého světa. Zatímco Amerika odstoupila od Pařížské dohody a ostatní části světa emise moc nezajímají Evropa je přesvědčena, že všechno ochrání. Doplatí na to ekonomicky a to včetně České republiky. Ani nulová hranice uhlíkového hospodářství nic nezlepší. Myslím si, že podléhá nadnárodním společenství různých podnikatelských subjektů a nesmyslnými názory dětí, které tomu nerozumějí. Výsledkem jsou nehorázné ceny emisních povolenek na burze a následná likvidace uhelného průmyslu. Bouchnout do stolu by měla vláda.”

 


Sokolovská uhelná je jedním z největších nezávislých výrobců elektrické energie v České republice a zároveň nejmenší hnědouhelnou těžební společností. Firma byla založena v roce 1994 Fondem národního majetku. Ročně SUAS vytěží kolem 6,5 milionů tun hnědého uhlí v lomu Jiří ve Vintířově. Z celkového objemu hnědého uhlí přibližně 50 procent směřuje k tuzemským i zahraničním zákazníkům. Druhou polovinu firma zušlechťuje v rámci vlastních kapacit. Vyrobí tak ročně kolem 3500 GWh elektrické energie a zásobuje teplem Karlovy Vary i dalších města v regionu.

 

dsc_3644.jpg

Předseda Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jan Sábel

 

dsc_0963.jpg

Předseda Sdružení odborových organizací Sokolovského regionu (SOO SoR) Jan Smolka

 

 

 

 

 

ivz, red.