Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzájemná spolupráce OS PHGN a státního podniku DIAMO potvrzuje dobré vztahy obou organizací

14. 3. 2024

 

Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu vznikl v roce 1993 jako samostatný svaz v důsledku rozpadu Československé federativní republiky, kdy ukončil činnost bývalý Federální odborový svaz. Podobně tomu bylo i se státním podnikem DIAMO. Nejprve došlo v roce 1992 k přejmenování státního podniku ČSUP (Československý uranový průmysl) na DIAMO, státní podnik, Stráž pod Ralskem. Po rozdělení ČSFR v roce 1993 se stává podnik DIAMO právním nástupcem ČSUP.


Odborové organizace působící ve státním podniku DIAMO byly součástí odborového svazu PHGN, a tak spolupráce na nejrůznějších úrovních probíhala po celou historii obou subjektů. 


S útlumem především černouhelného hornictví se stává podnik DIAMO, jako organizace, která zajišťuje zahlazování následků hornické činnosti, největším zaměstnavatelem, u něhož působí oborové organizace OS PHGN.


V posledních letech do státního podniku DIAMO přecházelo stále více zaměstnanců z uzavíraných částí OKD, a. s., a tím rostl vliv svazu na zaměstnance ve státním podniku.


Proto se v roce 2021 obě vedení, jak odborového svazu, tak státního podniku, domluvila a byla uzavřena Dohoda o spolupráci. Dohoda se týká spolupráce v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, pracovněprávní legislativy, důchodového pojištění a vzájemné informovanosti. Dohoda o spolupráci je velmi dobrým příkladem, jak lze kvalitně vést sociální dialog mezi partnery, i nad rámec kolektivního vyjednávání, a tím vytvářet podmínky pro příznivé klima v podniku.


Součástí pravidelného jednoročního vyhodnocení dohody je ocenění dvou zaměstnanců za dosažení vynikajících výsledků v oblasti BOZP.


Z dosavadních vyhodnocení vyplývá, že Dohoda o spolupráci byla správným krokem a splňuje účel, pro který byla uzavřena, a to je prevence BOZP a předcházení případných sporů na všech úrovních odborové a podnikatelské činnosti.

 

_s7a9896.jpg

 

_s7a9853.jpg

 

 

 

 

 

 

 

red

Foto: DIAMO s.p.