Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Dolu Rožná vyjede poslední vůz uranové rudy

27. 4. 2017

 

 

Šedesátiletá éra těžby uranové rudy v oblasti Dolní Rožínky, která se velkou měrou podílela na rozvoji kraje Vysočina, končí. Státní podnik DIAMO zakončí těžbu v posledním uranovém dole v České republice tradičním hornickým ceremoniálem 27. dubna 2017, kdy se na povrch vyveze symbolický poslední vůz vytěžené suroviny.

Důl Rožná I je posledním uranovým dolem jak na území České republiky, tak i ve střední Evropě. V provozu byl od 1957 do roku 2016, kdy byla oficiálně ukončena komerční těžba uranu z tohoto ložiska. „Ceremoniál „Poslední vůz“ je v oboru hornictví tradičně pořádaná akce, kdy se vytěžením symbolicky posledního vozu důstojně rozloučíme s šedesátiletou érou těžby uranu na Vysočině,“ říká Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.

Ložisko uranových rud Rožná, které bylo objeveno v roce 1956, se nachází 50–60 km severozápadně od Brna v okrese Žďár nad Sázavou. Těžební činnost zde byla oficiálně zahájena 27. října 1957 hloubením těžní jámy R 1. Za dobu provozu se podařilo vybudovat rozsáhlý těžební podnik, který vydobyl téměř 17 milionů tun uranové rudy s obsahem 20 tisíc tun uranového kovu. Těžba uranové rudy byla několikrát usnesením vlády v rámci útlumového programu prodloužena, avšak usnesením vlády č. 50 ze dne 25. ledna 2016 byla komerční těžba uranového kovu ukončena k 31. prosinci 2016.

Zaměstnanci státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM budou dál zajišťovat činnosti na likvidaci dolu, zahlazování následků těžby, čerpání a čištění důlních vod a další činnosti odštěpného závodu. Část důlních zaměstnanců se rovněž podílí na zajištění projektu Podzemního výzkumného pracoviště Bukov ve spolupráci se Správou úložišť radioaktivních odpadů.

 








autor, zdroj: Diamo s.p.