Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaměstnancům skupiny Sev.en porostou mzdy o 11 %, odbory dojednaly také benefity

9. 1. 2023

 

Dodatky podnikové kolektivní smlouvy vyjednali a podepsali v závěru loňského roku odboráři se zaměstnavateli ze skupiny Sev.en Energy. Úvod vyjednávání zkomplikovala vláda, když rozhodla zavést od 1. ledna 2023 „windfall tax“, tedy odvod z nadměrného příjmu z prodeje vyrobené elektřiny. I přes všechny komplikace dospěli vyjednavači k úspěšnému závěru, a tak zaměstnanci společností Severní energetická, Vršanská uhelná a Sev.en Inntech znají podmínky, za kterých budou pracovat a o kolik si polepší v roce 2023. O dojednaných mzdách a benefitech jsme hovořili s předsedou Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromírem Frantou.


Za stávající situace v těžebním průmyslu zřejmě vyjednávání nebylo jednoduché. Je to tak? 
Ono to není nikdy jednoduché. Lom Československá armáda je zatížený územními limity. Řadu let jsme postupně utlumovali těžbu uhlí. Před rokem a půl jsme propouštěli zaměstnance, protože se z uhlí nevyplatilo vyrábět elektřinu. A poté se ta situace mávnutím kouzelného proutku, nebo spíše vlivem energetické a ekonomické krize, náhle změnila. Těžby uhlí vzrostly na maximum, uhelné elektrárny v tuto chvíli jedou naplno, aby firmy a domácnosti v Česku měly dostatek elektrické energie. Šli jsme do kolektivního vyjednávání s tím, že se skupině Sev.en daří, a můžeme tedy nasmlouvat pro zaměstnance nejen slušný mzdový růst, ale také benefity, na které jsme v minulosti ani nepomysleli. 


A do toho najednou přišla nečekaná komplikace… 
Bohužel, v okamžiku, kdy jsme přišli za zaměstnavatelem s konkrétními návrhy a požadavky, Fialova vláda uvalila na firmy na tři roky solidární daň a dvojí zdanění mimořádných zisků. Jedná se o souběh neočekávaných vysokých nákladů pro firmy s dopadem na zaměstnance. Zaměstnavatel nás také hned zkraje upozornil, že nad kolektivním vyjednáváním visí takzvaná válečná daň. Tím vláda téměř znehodnotila náš návrh. 


Přes všechny komplikace se podařilo dodatky dojednat a podepsat. O kolik si tedy horníci v novém roce 2023 polepší?

Se zaměstnavatelem jsme domluvili mzdový nárůst 11 procent. Za ekonomické a energetické krize, kdy Česká národní banka predikuje na rok 2023 dvoucifernou inflaci, se bezesporu jedná o slušný výsledek. 


Nač ta skromnost, je to přece výborný výsledek. 
Samozřejmě jsme chtěli víc, ale solidární daň a ta lichva ze strany státu nám udělala čáru přes rozpočet. V odborovém sdružení máme přesné informace a víme, jak negativním způsobem zasáhne windfall tax do rozpočtů těžebních organizací a uhelných elektráren. Proto jsme museli z našich původních nároků ustoupit. Ale i tak si myslíme, že se nám jako odborům podařilo dosáhnout dobrého výsledku. 


Na jaké další požitky se mohou vaši lidé těšit? 
Například na výkonnostní bonus, který se vyplácí za měsíc červen ve výši 10 tisíc korun. Zvedli jsme rovněž příplatky za soboty, neděle a za noční o čtyři koruny na úroveň pětadvaceti korun na hodinu. Domluvili jsme nový příplatek za směnnost. R12 – 200 korun, RN – 500 korun měsíčně. Za práci ve svátek jsme ke stávajícímu příplatku sto procent na vánoční dny 24. a 25. prosince a 1. leden domluvili dalších sto procent navíc. Domluvili jsme rovněž zvýšení odměny za pracovní pohotovost u záchranářů a hasičů o tři koruny, z padesáti na 53 korun. To jsou nejvýznamnější body dodatků kolektivní smlouvy, které jsme vyjednali pro zaměstnance pro letošní rok. Patří sem samozřejmě i náklady sociálního charakteru, sociální fondy, což jsou prostředky, které se čerpají například na stravování, program zdraví, rehabilitace, na letní dětský tábor a podobně. Bavíme se zde o desítkách milionů korun. 


Shrnuto, nakonec to bylo úspěšné kolektivní vyjednávání. Souhlasíte? 
Kdyby nám někdo na počátku řekl, že dosáhneme uvedených výsledků, tak bychom přinejmenším pochybovali. Zřejmě se odboroví vyjednávači za ta léta praxe vypracovali na solidní úroveň. Podařilo se nám ale zaměstnavatele přesvědčit, že je žádoucí své zaměstnance v těžké době podpořit tak, aby se nedostali do tíživých sociálních podmínek. 


Jaký ohlas mají dosažené výsledky u odborářů a zaměstnanců? 
V odborech to chodí tak, že když ti nikdo nevynadá, tak to bereš jako úspěch. Zatím mi nikdo nevynadal, tak si myslím, že to zaměstnanci vzali jako dobrý výsledek. 


Co očekáváte, že rok 2023 přinese firmám a odborům a na co se chcete zaměřit? 
Majitel naší skupiny absolvoval na lokalitách několik besed se zaměstnanci a informoval je o dalších výhledech skupiny Sev.en. Vyplynulo z toho, že minimálně letos by měly pokračovat těžby na úrovni roku 2022. Měly by být dosaženy dobré hospodářské výsledky, byť se ještě neví, jak konkrétně zasáhne uvalené dvojité zdanění zisků do rozpočtů těžebních společností a elektráren. Takže určitou jistotu tady minimálně pro letošní rok máme. Víme také, že na lomu Československá armáda jednou dojde ke konečnému útlumu. Zatím to tam vypadá ještě na několik let těžby. Naše odborové sdružení bude i mimo rámec těžebních organizací dál prosazovat, aby se pro horníky, kteří skončí, vytvořily takové podmínky, aby našli další uplatnění a aby za poctivou práci, kterou tady odváděli, s nimi bylo dobře zacházeno. 

 

foto-franta.png

Předseda Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromír Franta

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č. 1/2023