Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastupitelé Havířova podpořili vznik zóny na Barboře i dřívější důchod pro horníky

16. 9. 2015

 

 

Podporu dřívějšímu odchodu horníků do starobního důchodu i podporu vzniku průmyslové zóny v lokalitě Nad Barborou mezi městy Karviná a Havířov vyjádřili pětadvaceti hlasy zastupitelé Havířova na svém jednání v pondělí 14. září.

 

Na zasedání projednali žádost předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka o podporu změny zákona umožňujícího dřívější odchod pracovníků šachet do důchodu. "Uvědomujeme si, že v Havířově z velké části bydlí lidé, kteří v hornictví pracovali a ještě pracují. Mají velmi těžké a náročné zaměstnání, v podzemí je práce často i nebezpečná. Přijatá opatření by alespoň částečně pomohla řešit nezaměstnanost v našem regionu," řekl havířovský primátor Daniel Pawlas.

Bývalí horníci ve vyšším a ještě ne důchodovém věku jsou velmi těžce zaměstnatelní. Dle náznaků dalšího vývoje v hornictví hrozí výrazný útlum těžby na dosud provozovaných šachtách a tím propouštění dalších horníků. O stanovisku zastupitelů Havířova především ve věci podpory dřívějšího odchodu horníků do starobního důchodu poinformuje primátor města písemně premiéra České republiky, místopředsedu vlády a ministra financí, ministryni práce a sociálních věcí a ministra průmyslu a obchodu.

 

 




autor:Ing. Eva Wojnarová