Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Nákaza koronavirem jako pracovní úraz?

24. 3. 2020

 

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

Chtěl bych se zeptat, zda by nákaza koronavirem byla považována za pracovní úraz, pokud by se prokázalo šíření v pracovním kolektivu a zaměstnavatel by neposkytl, byť z důvodu všeobecného nedostatku, ochrannou roušku.

 

Podle § 271k zákoníku práce (ZP) je pracovním úrazem pro účely tohoto zákona poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Onemocnění virem SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19, nemůže být tedy považováno za pracovní úraz. Nemoc z povolání to také není, protože není vyjmenována v nařízení vlády č. 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání.

Podobné chřipkové epidemie, resp. pandemie, zde již v minulosti byly – např. nemoci jako AIDS, ebola, BSE (nemoc šílených krav). Je známo, že viry mutují ze zvířat na člověka a způsobují epidemie typu ptačí chřipka, prasečí chřipka, SARS, MERS apod. a nikdy nebyly považovány za nemoci vzniklé v souvislosti s výkonem práce.

Je pravdou, že v případě, kdy v kolektivu zaměstnanců se vyskytne někdo, kdo onemocní nemocí Covid-19, že je větší riziko, že nakazí další kolegy, ale nikdo nemůže prokázat, že jej nakazil skutečně p. Novák v práci a ne p. Novotný, s kterým se bavil na cestě ze zaměstnání. Je všeobecně známo, že nemoc Covid-19 má 14denní inkubační dobu, a proto není možno zpětně zjistit, kdo konkrétně před 14 dny dotyčného, který byl v práci, jezdil do práce, běžně chodil na nákupy, nakazil. A v tom je ten zásadní problém. Abychom mohli aspoň říci, že jde o nemoc vzniklou v souvislosti s výkonem práce (tedy o poškození zdraví ve smyslu § 265 ZP), museli bychom prokázat, kdo skutečně konkrétního zaměstnance nakazil a že ono poškození zdraví vzniklo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. To bychom snad mohli tvrdit u zaměstnanců, kteří při výkonu práce přicházejí do styku s nemocnými – zdravotničtí pracovníci, záchranáři, hasiči, policisté, běžně ale nikdo neprokáže, že se skutečně nakazil například dne 13. 3. 2020 v 11.20 hodin na pracovišti. Jestli zaměstnavatel poskytl nebo neposkytl ochranné roušky, je z tohoto úhlu pohledu irelevantní. 

 

 

 

 

 

 

 
 
Autor: Dandová Eva