Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Podezření na spalničky na pracovišti

25. 2. 2019

 

 

Na dotaz odpověděla MUDr. Ariana Lajčíková, CSc. ze Státního zdravotního ústavu.

 

Dozvěděla jsem se, že kolega zřejmě prodělal spalničky a normálně chodil celou dobu do práce. Vyrážku má i nyní. Jak v takovém případu postupovat? Má nám zaměstnavatel nařídit karanténu?

 

Dotaz byl konzultován s odbornicemi z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu.

Zaměstnavatel nemá právo nařizovat karanténu, nemá dnes ani právo nařizovat zaměstnanci, aby šel k lékaři. Předpokládá se, že člověk v případě onemocnění navštíví praktického lékaře a ten, pokud diagnostikuje nakažlivé onemocnění, informuje hygienika. Nakažlivá onemocnění takovému hlášení podléhají povinně a hlášení musí učinit každý lékař bez ohledu na svou odbornost. Hygienik pak provede v místě potřebná šetření a může karanténu nařídit.

Z dotazu nevyplývá, že u dotčeného člověka byly spalničky skutečně diagnostikovány. Pokud ano, jednalo by se o přestupek lékaře, pokud infekční onemocnění nehlásil. Epidemiologové se domnívají, že může jít o jiné onemocnění. Vede je k tomu údaj o přetrvávající vyrážce u dotčeného pracovníka. Její výsev u spalniček totiž od hlavy začíná, ale také od hlavy ustupuje, takže vyrážka před uzdravením není vidět. Může to být například i alergický exém.

V tomto případě lze pouze apelovat na slušnost pracovníka, vysvětlit mu, že by spolupracovníky uklidnilo ujištění lékaře, že o spalničky nejde.

 

 

 

Autor: Lajčíková Ariana

Zdroj: bozpinfo.cz