Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Práce ve svátek v nepřetržitém provozu

31. 5. 2018

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

Pracuji ve třísměnném osmihodinovém provozu (ráno, odpoledne, noc). Nyní máme přejít na nepřetržitý provoz, dvanáctihodinové směny (2 dny ráno, 2 dny noc, 4 dny volna). V červenci mi vychází dvě směny na oba dva svátky (čtvrtek 5. a pátek 6. 7). Musím v tyto dny do práce, nebo ne? A jestli ano, mám pak nárok na náhradní volno?

 

Ano, vzhledem k tomu, že jste zařazen do nepřetržitého provozu, musíte pracovat tak říkajíc „v pátek i ve svátek“. Pro nepřetržitý provoz je charakteristické, že tento provoz vyžaduje výkon práce 24 hodin denně po 7 dnů v týdnu a zaměstnanci zařazení do nepřetržitého pracovního režimu práce se pravidelně střídají ve směnách v nepřetržitém provozu v rámci 24 hodin po sobě jdoucích 7 dnů v kalendářním týdnu. Podle § 91 odst. 4 zákoníku práce (ZP) platí, že ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.

 

Podle ustanovení § 115 ZP platí, že za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.

 

Z uvedeného vyplývá, že za dobu práce ve svátek Vám přednostně přísluší náhradní volno. Můžete se však se zaměstnavatelem dohodnout, že Vám místo náhradního volna vyplatí příplatek ve výši průměrného výdělku.

 

To je opačná situace k poskytování náhradního volna při výkonu práce přesčas. U práce přesčas se přednostně vyplácí příplatek a až následně se zaměstnanec může se zaměstnavatelem dohodnout na poskytnutí náhradního volna.

 

 

 

 

 

 

 

autor: Eva Dandová

zdroj: bozpinfo.cz