Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Pracovní úraz ve výpovědní době a nevyčerpaná dovolená

5. 1. 2018

 

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

 

Pracuji jako údržbář strojů a podal jsem výpověď, abych mohl od 1. ledna nastoupit do nového zaměstnání. Bohužel 28. listopadu se mi stal v práci úraz s pracovní neschopností 4 až 5 týdnů. Prodlužuje se mi výpovědní lhůta? O prodloužení pracovního poměru nestojím. A jak je to s nevyčerpanou dovolenou, kterou si už do konce roku nestihnu vybrat?

 

V tomto případě se postupuje podle ustanovení § 53 odst. 2 zákoníku práce. Podle tohoto ustanovení platí, že když byla zaměstnanci dána výpověď před počátkem ochranné doby, tak by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době. Ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává a pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Pokud tedy budete ještě 31. prosince (v den, kdy Vám měl skončit pracovní poměr) práce neschopen, pracovní poměr neskončí a skončí až po Vašem uschopnění. A zde jsou dvě možné varianty. Buď se pracovní poměr prodlouží o dny trvání pracovní neschopnosti a skončí až uplynutím těch 4 nebo 5 týdnů, co trvala pracovní neschopnost, nebo můžete prohlásit, že na prodloužení pracovního poměru netrváte. To je Vaše volba. Pokud byste ale byl uschopněn např. k 28. nebo 29. prosinci, tak by se nic nedělo a pracovní poměr by skončil v zákonné době, tedy 31. prosince.

Když Vám nebude moci zaměstnavatel určit dovolenou k čerpání tzv. „in natura“, tak Vám ji samozřejmě proplatí. Při skončení pracovního poměru se dovolená proplácet může.

 

 

 

  

 

 

autor: Eva Dandová

zdroj: bozpinfo.cz