Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Testy na přítomnost návykových látek u zaměstnanců

13. 9. 2019

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

U nás na pracovišti se provádějí testy na drogy. Test z moči u jednoho kolegy prokázal přítomnost marihuany, přestože předchozí test ze slin byl negativní. Chci se zeptat, zda zaměstnavatel má právo používat test z moči, který ukazuje až 30 dní zpětně užití návykové látky, i když zaměstnanec není v práci pod vlivem, ale jen ve svém osobním volnu.

 

Toto je otázka na lékaře, ne na právníky. Já Vám z hlediska práva a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci mohu sdělit pouze jedno – samozřejmě zaměstnavatel má právo jakýmkoliv způsobem (který umožňuje lékařská věda) si zjistit, zda zaměstnanec není v práci pod vlivem návykových látek. Zákon mu neurčuje, že test na návykové látky může provádět pouze ze slin, nikoliv z moči. Zákon pouze říká, že zaměstnanec nesmí zneužívat návykové látky a nesmí vstupovat pod jejich vlivem na pracoviště, proto také zaměstnavatel má právo zajistit si potřebné informace všemi možnými dostupnými prostředky.

Druhá věc je konkrétní zjištění, že zaměstnanec je skutečně pod vlivem návykové látky. Jak správně v dotaze uvádíte, test z moči ukazuje přítomnost návykové látky po dobu měsíce. V konkrétním případě by pak bylo věcí posouzení lékařem, zda zaměstnanec skutečně byl v daný moment pod vlivem návykové látky tak, že tento stav omezil jeho schopnost řádně vykonávat sjednanou práci. A také by záleželo na tom, jak se zachová zaměstnavatel – zda celou věc odbude například dnem dovolené zaměstnance, nebo zda dá zaměstnanci výpověď.

Pak až by se věc řešila soudní cestou. Kontrola návykových látek je však zatím v počátcích, neprovozují ji ještě běžně všichni zaměstnavatelé, takže k tomu neexistuje zatím ani konstantní judikatura. Nejsem lékař, ale k celému problému uvedu ještě toto – problém je v tom, že při požití alkoholických nápojů se zaměstnanec většinou vyspí a může nastoupit do práce a jeho schopnost řádně vykonávat sjednanou práci není omezena. U návykových látek tak tomu ale není, návykové látky se v těle udržují déle (jak uvádíte v dotaze, až měsíc v moči) a také déle účinkují, tedy omezují schopnost zaměstnance vykonávat řádně sjednanou práci (zde nestačí se jednou vyspat), a to musí v konkrétním případě posoudit výhradně lékař.

 

 

syringe-1884784_1920.jpg

ilustrační foto (pixabay)

 

 

 

 

 

 

Autor: Dandová Eva

Zdroj: www.bozpinfo.cz