Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČMKOS symbolicky položila 104 křížů za oběti smrtelných pracovních úrazů

29. 4. 2017

 

 

Počet smrtelných úrazů v loňském roce mírně poklesl, ale odbory varují!
Již tradičně si 28. dubna připomínají odbory na celém světě památku obětí pracovních úrazů, nemocí z povolání a zraněných při práci. Hlavním smyslem je poukazovat na nutnost zdravého pracovní prostředí a zdůrazňovat velmi významný a stále podceňovaný význam prevence v oblasti bezpečnosti práce.


Loňský rok je optimističtější pouze co do počtu smrtelných pracovních úrazů, Státní úřad inspekce práce a Český báňský úřad evidují 104 smrtelných pracovních úrazů, což je méně než v roce 2015, kdy se jich stalo 131.


„Jsme přesvědčeni, že k příznivějšímu výsledku významně přispěla i kontrolní činnost odborových inspektorů bezpečnosti práce, kteří v loňském roce provedli 2402 kontrol a odhalili téměř 8700 závad,“ uvedla místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová a zdůraznila, že „ČR patří mezi země s největším fondem pracovní doby kvůli velké přesčasové práci, která spolu s nedodržováním přestávek v práci, nedostatečným odpočinkem vede k nárůstu stresové zátěže. Ta se stává podhoubím pro pracovní úrazy.


Na tuto oblast se chceme zaměřit v oblasti kolektivního vyjednávání, řekl předseda ČMKOS Josef Středula. „Naším cílem je, aby obdobně jako ve firmách, kde působí odbory a jsou zde výdělky výrazně vyšší než ve firmách bez odborů, byla i nízká úrazovost a bezpečnost práce na vysoké úrovni. Proto usilujeme, aby v rámci právě projednávané novely zákoníku práce byla dána zpět odborům pravomoc, že v případech vážného ohrožení zdraví a života zaměstnanců mohou zastavit práci.“


Za rok 2016 Státní úřad inspekce práce eviduje 44 401 pracovních úrazů, z nichž bylo 1 304 závažných a 104 smrtelných. Ve srovnání s rokem 2015 (122 smrtelných pracovních úrazů) jde o pokles. Nejčastěji dochází ke smrtelným pracovním úrazům u řidičů a stavebních dělníků. Inspekce loni provedla 10 469 kontrol v oblasti bezpečnosti práce a zjistila 24 478 nedostatků, za které uložila 861 pokut ve výši 36 640 545 korun,“ uvedl generální inspektor Rudolf Hahn.


Na 28. dubna připadá světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Má připomínat lidi, kteří zemřeli či utrpěli zranění při práci. Den vyhlásila Mezinárodní organizace práce. Odbory před vstupem do svého pražského sídla postavily dnes 104 dřevěných křížů s iniciálami obětí. Svíčku u nich zapálila kromě odborových předáků či Hahna i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. "I když počet poklesl, pořád je to 104 lidí, kteří se nevrátili z práce domů. To číslo je pořád strašně velké," řekla Marksová.


Ministerstvo nyní podle ní řeší případ, kdy inspektor práce nechal kvůli smrtelnému úrazu zastavit provoz v podniku. Firma vymáhá náhradu škody, soud rozhodl v její prospěch. "Musím rozhodnutí soudu respektovat, plně ale stojím za tím, kdo provoz zastavil. Ochrana lidí je prioritou," uvedla ministryně.


Odboráři její postoj podpořili. Požadují, aby se do zákona vrátila možnost, kdy mohly odbory v případě ohrožení života či zdraví zastavit výrobu. Toto ustanovení se před pár lety z iniciativy poslanců za ODS z legislativy vyškrtlo.


Součástí Mezinárodnímu vzpomínkovému dne za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání byla dopolední odborná konference za účasti vedení ČMKOS svazových inspektorů bezpečnosti práce, generální inspektora SÚIP a státních úřadů a výzkumných ústavů.

 

foto1_10.jpg

104 křížů s iniciálami obětí smrtelných pracovních úrazů.

foto2_7.jpg

Ministryně Marksová ocenila, že počet smrtelných úrazů se snížil, ale pořád je to podle ní 104 lidí, kteří se z práce již nevrátí ke svým rodinám. Zleva Rudolf Hahn, Josef Středula a Radka Sokolová.

 

 

 

 

 

(Text a foto: kaš, pek)
zdroj: www.e-sondy.cz