Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIAMO představí veřejnosti nejpěknější ostravský důl Alexander

5. 9. 2018

 

 

Ostravský závod ODRA státního podniku DIAMO v sobotu 8. září představí veřejnosti rekonstruované objekty Dolu Alexander ve Slezské Ostravě, kterým milovníci hornické historie říkají „hornické Versailles“. Šachta vynikala svou kompozicí a barokním stylem už v době výstavby na konci 19. století. Některé objekty byly prohlášeny kulturními památkami a oprava těžní budovy s těžní věží větrní jámy Alexander č. 2 letos získala zvláštní cenu poroty v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje. Na přípravě dne otevřených dveří se podílí také Národní památkový ústav. Očekává se několik stovek návštěvníků.


Zájemci si mohou prohlédnout v čase od 10 do 16 hodin areál dolu a opravené objekty kulturních památek nebo také využít mimořádnou příležitost vystoupat po kovové konstrukci na těžní věž větrní jámy Alexander č. 2 vysokou 30 metrů.


Státní podnik DIAMO, který se stará o zavřené šachty na Ostravsku, připravil pro návštěvníky také promítání filmů a výstavu fotografií s hornickou tématikou, výstavu obrazů a soch zapůjčených z NPÚ a hornických artefaktů z ostravských dolů. Poprvé budou vystaveny autentické geodetické přístroje a důlní kompasy. Pro děti je připravena soutěž v poznávání hornických předmětů a skládání dřevěného modelu dolu Michal. Do areálu se návštěvníci dostanou z ulice Holvekova v Kunčičkách.


Důl Alexander původně patřící k důlnímu majetku Severní dráhy Ferdinandovy byl založen v roce 1896 a to v obci Malé Kunčice, přejmenované v roce 1925 na Kunčičky. Důl se nacházel u stejnojmenné stanice Ostravsko-frýdlantské dráhy, při „Mlýnském potoku“ nedaleko hornické kolonie nazvané Stará osada. Celková rozloha dolu činila 247 ha. Jméno získal důlní areál po Alexandru markraběti Pallavicinim, jenž byl v letech 1888-1910 předsedou správní rady Severní dráhy Ferdinandovy.


Důl Alexander byl postaven na zelené louce v tzv. zámecké kompozici. Stavba těžní budovy Jámy Alexander č. 2 byla dokončena v roce 1901. Těžba uhlí na Jámě Alexander byla započata roku 1898 a ukončena v roce 1992. Následně byly zlikvidovány (zasypány) obě jámy. Budovy a zejména fasády byly zdobené se spoustou architektonických prvků, z nichž se mnohé dochovaly do dneška. Podle pracovníků státního podniku DIAMO je provedená rekonstrukce těžních budov v Ostravsko - karvinském revíru jedinečná a neopakovatelná. I přes značný rozsah poškození budovy hornickou činností v minulosti se podařilo navrátit budovám původní nebo velmi podobný vzhled z roku 1901.

 

 

alexander---novy---stav.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Ing. Jana Dronská
zdroj, foto: Diamo s.p.