Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis předsedy OS PHGN členům České pirátské strany

1. 7. 2022

 

Vážený pane předsedo poslaneckého klubu, poslanci a členové České pirátské strany,


s nevolí jsme zaznamenali Váš návrh na tzv. „solidární příspěvek z mimořádných zisků“ a „spravedlivý podíl občanů na nerostném bohatství České republiky“. S nevolí proto, že jsou pouze na první pohled a svým názvem líbivé, ve svých důsledcích, jsou však nekoncepční, nehospodárné a rizikové pro českou surovinovou a energetickou bezpečnost.  K těmto aspektům Vašeho návrhu se ale vyjadřovat nebudu, to již udělali jiní. Já se vyjádřím k aspektu, který se týká přímo činnosti našeho svazu, tedy zastupování zaměstnanců. 

 Nevím, zda jste zaznamenali, že uhlí je kvůli rozhodnutí státu již řadu let v útlumu. Jeho těžba i výroba energie z něj se postupně nuceně snižují a hospodářské výsledky těžebních firem jsou v důsledku této (i Vaší!) politiky dlouhodobě velmi špatné. Kvůli tomu jsou firmy nuceny průběžně propouštět stovky zaměstnanců, postupně zavírat těžební lokality a na utlumení provozu připravovat také elektrárny. Přitom i v této situaci firmy investují do modernizace zařízení a na nejrůznějších daních a poplatcích také každoročně odvádějí miliardy do veřejných rozpočtů.

Kdy přesně nastane definitivní konec uhlí, není jisté již mnoho let. Navzdory argumentům odborníků politici mění termín podle aktuální politické nálady, situace či „dresu“. Realita je však zcela odlišná od politických představ a zbožných přání. A jsme toho svědky právě v těchto měsících. Ačkoli lidé, kteří energetice skutečně rozumějí, varovali vládu a další politiky před úskalími evropských zelených vizí, nikdo je nebral vážně. Dnes se předpovědi bohužel naplnily - jsme jako Evropa v situaci takřka úplné závislosti na Rusku, nemáme dostatek stabilních zdrojů a stojíme na prahu velké hospodářské krize. A v této situaci jsou to právě ty zbývající dosud funkční tradiční zdroje jako je uhlí a jádro, které dělají, co mohou, aby v každé denní i roční době pokryly potřeby domácností, institucí i firem a zabránily kolapsu. 

Bohužel tyto politické experimenty s velkou razancí dopadají právě na zaměstnance těžebních a energetických firem i jejich rodiny a přivádějí je do těžké a nepřehledné situace. My jako jejich zástupci jsme v uplynulých letech právě kvůli nepříliš pozitivnímu vývoji v oboru neměli velký prostor pro vyjednání výraznějšího nárůstu mezd, zavedení nových benefitů či zásadní navyšování současné úrovně ustanovení v kolektivních smlouvách. 

Nyní se po dlouhé době nacházíme v období, kdy se alespoň dočasně může uhelné energetice dařit a my máme jako zástupci zaměstnanců konečně reálnou možnost žádat v rámci kolektivního vyjednávání se zaměstnavateli o významnější nárůst mezd a vyjednat taková ustanovení v kolektivních smlouvách, kterými alespoň částečně pomůžeme zaměstnancům nejen při aktuálním obřím zdražování prakticky všech životních nákladů, ale také pro (patrně nedalekou) budoucnost, kdy budou muset utlumovaný sektor opustit. 

Vaše návrhy však hatí naše plány a berou nám příležitost, a to naprosto bezprecedentním způsobem! Ano, situace není standardní, a to nejen v podnikatelském prostředí. To ale nebyla ani v uplynulých letech, kdy ekonomiku a často i samotnou existenci některých sektorů ovlivnila pandemie tak, že část podnikatelů doslova bojovala o přežití a jiná část díky situaci zcela závratně vydělala, aniž by byla v této souvislosti jakákoliv podobná snaha tyto firmy „solidárně zdanit za mimořádné zisky“. 

My jako horníci jsme proto Vašimi nekoncepčními návrhy podrážděni a nesouhlasíme s tím, aby vláda vůbec uvažovala o dalším zatížení těžebního průmyslu a energetiky, kterým by nové daně či zvýšené poplatky rozhodně byly. Tyto zásahy totiž nakonec vždy dopadnou také na zaměstnance. A ti už by to tentokrát opravdu nemuseli unést. 

Věříme, že existují jiné a účinnější cesty, jak ulevit občanům České republiky a přitom vylepšit také image České Pirátské strany, o což se zjevně snažíte. Máme na mysli např. možnost výrazně snížit DPH u PHM či energií, zrušit další nesmyslné poplatky jako je např. příspěvek na OZE a nezvýhodňovat pomocí přerozdělování jednu skupinu obyvatel nad druhou. Úspory lze hledat i v systému sociálních dávek – kontrole proti jejich zneužívání, a za úvahu by stálo také hledat úspory v počtu poslanců, senátorů a výši jejich příjmů. Jsem přesvědčen, že takovými opatřeními byste v očích občanů stoupli v žebříčku popularity o několik pater výše.

Náš dopis vnímejte jako snahu o uklidnění situace, věřte, že často slýcháváme od našich členů poměrně radikální pohledy na to, jak na Vaši politiku zaměřenou proti zaměstnancům v hornictví a energetice reagovat.

Žádáme Vás proto touto cestou o diskusi nad Vaším neuváženým krokem, byť nejlepší by bylo, kdybyste své návrhy ihned stáhli.

Věříme, že si naše řádky přečtete pozorně a přistoupíte k nim s maximální odpovědností.

S pozdravem 

„Zdař Bůh“

 

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

kladiva-os-phgn.jpeg