Jdi na obsah Jdi na menu
 


Franta: Česko ani Evropa planetu nezachrání

27. 2. 2019

 

 

Na otázky iUHLI.cz na téma budoucnost využívání uhlí v Česku odpovídá místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta. „Otázka používat či nepoužívat uhlí není na místě. Je třeba zvýšit pravomoci obce, aby byla schopna tyto jedince efektivně řešit,“ to je podle Franty, který je také zastupitelem, recept na znečištěný vzduch v obcích od bezohledných paličů odpadu.

 

 

Ovlivní nějak českou energetiku to, že Německo již brzy oficiálně oznámí, kdy přestane používat uhlí? Jakým způsobem především?

Každá sousední země, která se chystá na takhle zásadní rozhodnutí, nás ovlivní. Němci vládnou Evropské unii a jejich rozhodnutí budou nutit ostatním státům v EU – což už se děje – Pařížská dohoda a podobně. Ne všichni v EU si mohou dovolit hazardovat a odstavit vlastní a bezpečné zdroje.

 

Může si Česko rozhodnout o tom, kdy samo přestane používat uhlí, bez ohledu na rozhodnutí německého souseda?

Mělo by si rozhodnout a to rozhodnutí by mělo vést k tomu, že uhlí bude mít své nezastupitelné místo v energetickém mixu, protože ještě hodně dlouho, pokud někdy, bez něho nebudeme schopni pokrýt potřeby ČR.

Jaderné elektrárny stárnou, nové bloky jsou v nedohlednu, plyn musíme dovážet, obnovitelné zdroje jsou doplňkový a nestabilní zdroj. Pokud nechceme být v područí Evropy, pokud nechceme ohrozit bezpečnost ČR a chceme zajistit dostatek finančně dostupné energie pro náš průmysl a občany tak se nemůžeme svého vlastního a dostatečného zdroje zbavit.

 

Pokud se odhady potvrdí a největší evropská ekonomika stanoví, že za 19 let přestane používat uhlí, je to reálný termín?

Nevím a je to hlavně jejich rozhodnutí. Bez hlubších znalostí si přesto dovolím tvrdit, že i tak silná ekonomika jakou Němci mají, se bude z odstavení jaderné elektřiny a brzkého odstavení uhlí složitě vzpamatovávat a to se může negativně projevit i u nás.

 

Kdy je pro Česko reálný termín, aby přestalo používat uhlí v energetice, teplárenství a průmyslu?

Reálný termín je tak daleko, že není reálný. Dokud budou Evropě vládnout ekofanatici a v naší politice taktéž – nebo se nechají fanatiky ovlivňovat tak se odstavení uhlí můžeme dočkat brzy. ČR ani Evropa svými nesmyslnými a nejenom „pařížskými“ opatřeními planetu nezachrání. Ve světě se vytěží přes sedm miliard tun uhlí z toho půlka v Číně. USA, Rusko, Austrálie a tak dále jsou dalšími uhelnými velmocemi. V Evropě se vytěží a spálí zlomek světové produkce. Problém je v tom, že tyto země si ekofanatiky nepouští k tělu tak jako Evropa.

Všeobecně jsem přesvědčen, že protiuhelné tažení se nám do budoucna nevyplatí. Cesta k nápravě bude dlouhá a drahá. Ekofanatici si najdou jiný cíl k destrukci a politici – ti mají jenom politickou odpovědnost – tedy žádnou. Bohužel se negativní dopady projeví hlavně u řadových občanů.

 

A kdy je pro Česko reálný termín, aby přestalo používat uhlí k vytápění domácností?

Jsem zastupitel v jedné malé obci. Plyn není v obci zaveden, takže většina domácností topí uhlím, nebo dřevem. Ohleduplní občané ke svému okolí si pořídili automatický kotel na uhlí. Další ohleduplní, kteří i přes dotaci finančně nedosáhnou na automat, se snaží své okolí neobtěžovat. Bohužel je několik jedinců, kteří se nestarají o kotel ani komín a s uhlím spalují různý odpad. Výsledkem je zamořená celá obec.

Tím chci říci, že ani tady není otázka používat či nepoužívat uhlí na místě. Byť se zákonodárci snaží tak je třeba zvýšit pravomoci obce, aby byla schopna tyto jedince efektivně řešit.

 

 

jaromir-franta2_1.jpg

 

Ne všichni v EU si mohou dovolit hazardovat a odstavit vlastní a bezpečné zdroje,“říká Jaromír Franta, místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, o plánech vyřadit uhlí z energetických mixů co nejdřív. Foto: OSPHGN

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Přemysl Souček

Zdroj: iuhli.cz

Zveřejněno se souhlasem redakce iuhli.cz

Rozhovor vyšel 20.2.2019