Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hejtman Novák: Dostane se na všechny žadatele o kotlíkovou dotaci

23. 9. 2016

 

 


Přes 71 milionů korun z krajského rozpočtu uvolní Moravskoslezský kraj, aby si nové ekologické kotle mohli pořídit i lidé, na které se v první vlně kotlíkových dotací hrazených z evropských peněz pro velký zájem žadatelů nedostalo. Včera o tom rozhodli krajští radní.

Zhruba půl miliardy korun, které byly pro Moravskoslezský kraj vyčleněny na výměnu starých kotlů v první výzvě Ministerstva životního prostředí v rámci evropských kotlíkových dotací, lidé vyčerpali během deseti dnů. Zájem o dotaci na nové kotle však ani poté neopadl. Představitelé Moravskoslezského kraje proto hledali možnosti, jak sumu na kotlíky navýšit a uspokojit tak všechny aktuální zájemce o ekologické topení.

„Jde nám o to, aby už nikdy nikde netopil starý čadící kotel a aby se nám lépe dýchalo. To znamená, aby se co nejvíce lidí rozhodlo investovat do ekologického topení. My jim maximálně pomůžeme nejen s vyřizováním administrativy, ale přidáme příspěvek z krajského rozpočtu tak, aby je to nestálo skoro nic,“ slíbil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák začátkem letošního roku po vypsání výzvy.

Ministerstvo životního prostředí ani Státní fond životního prostředí však žádost Moravskoslezského kraje o navýšení prostředků na výměnu kotlů nevyslyšely, odmítly dát i jakékoliv jiné záruky, že peníze do regionu časem přijdou. Krajští radní, aby dostáli svého slibu, proto dnes rozhodli o tom, že kraj těm žadatelům, na které se „ze státního“ nedostalo, peníze věnuje formou individuální dotace z krajského rozpočtu.

„Na individuální dotace vyčleníme z krajského rozpočtu přes 71 milionů korun a uspokojíme tak 574 žadatelů. Budou si tak moci pořídit nové kotle na uhlí, plynové kotle i kombinované kotle na uhlí a biomasu za stejných podmínek jako jejich sousedé, kteří byli v podávání žádostí rychlejší,“ upřesnil hejtman Miroslav Novák. Dodal, že peníze na kotlíky půjdou z finanční rezervy kraje.

„Můžeme si to dovolit, peníze máme v rezervě, hospodaříme s majetkem dobře, s péčí řádného hospodáře a bez chyb, což už podvanácté po pravidelných kontrolách a prověřování potvrdilo i ministerstvo financí,“ řekl hejtman Miroslav Novák. Nesmírný zájem občanů o výměnu neekologických kotlů ho těší. „Radost mám o to větší, že prvotní myšlenka na výměnu starých kotlů vznikla před pěti lety v jedné ostravské hospodě u piva, kde jsem s kolegy debatoval o tom, co můžeme pro zlepšení ovzduší udělat. A v roce 2012 byla první výzva... Od té doby se podařilo vyměnit čtyři tisíce kotlů. Teď by se tempo mělo ještě zrychlit díky evropským penězům a finanční podpory kraje, obcí a měst.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Pro Moravskoslezský kraj je z této částky vyčleněna zhruba miliarda a půl,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.





zdroj: MSK