Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horníci z OKD přijeli před vládu podpořit dřívější důchody

9. 9. 2015

 

 

 

Babiš nelogicky spojuje penze horníků s řešením situace OKD
Před Strakovou akademií v Praze bylo dnes při jednání vlády již od rána živo. Novináři zpovídali ministry při příchodu na jednání vlády a na cestě byly dva autobusy odborářů a horníků z důlní společnosti OKD Ostrava, kteří již ve dvě hodiny ráno vyjeli z Havířova do Prahy podpořit prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech. Vláda se na výjezdním zasedání v Ostravě 22. července neshodla na návrhu, aby horníci, kteří pod zemí odpracovali určitý počet směn, mohli odejít o pět let dříve do důchodu. Záměr tehdy ostře zkritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Z neznámých důvodů za ním vidí podporu soukromé firmy OKD. Argumenty o zdravotním stavu horníků má za nepodložené.

Babiš ve svém postoji setrval a chtěl dnes propojit jednání vlády o penzích horníků s řešením problému společnosti OKD Zdeňka Bakaly na Karvinsku. Jde podle něj o peníze, které má Moravskoslezský kraj zaplatit za pozemky pod zónou Barbora, a možnost propouštění další horníků z dolu Paskov. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která návrh na dřívější odchod horníků do penze dnes kabinetu předložila, nevidí ve spojení těchto bodů souvislost. Návrh chce prosadit ještě dnes.

Ještě před jednáním vlády se ministr financí Babiš pohádal s předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Janem Sábelem. „Jděte za hejtmanem Novákem a řekněte mu, ať vám dá těch 180 milionů pro Bakalu,“ doporučil dost nelogicky Babiš předsedovi Sábelovi, ať na důchody jdou peníze na výkup pozemků pro průmyslovou zónu Barbora.

„V naší zemi je plno lidí, kteří pracují v těžkých podmínkách,“ řekl Sábelovi. „Ale ne v tak těžkých podmínkách jako horníci,“ opáčil hornický odborář. „Pláčete na špatném hrobě, měli jste demonstrovat v roce 2004,“ oponoval Babiš. A začal Sábelovi vyprávět o tom, jak má problém, že tady někdo ukradl sto miliard korun. „Vy pořád opakujete těch sto miliard, tak jste to neměli dovolit,“ křičel na ministra Sábel. „Jako ministr financí byste měl umět počítat. Nezaměstnaný horník na úřadu práce vyjde státní pokladnu daleko dráž, než horník na předčasném důchodu,“ vyučoval ministra odborář Sábel. „Vezměte si tužku a spočítejte si to,“ vyzval Babiše. „Jsou to poměrně jednoduché počty a neohánějte se proto pořád Bakalou, ten s důchody obecně a ani s hornickými důchody nemá nic společného,“ uzavřel přestřelku předák hornických odborů Jan Sábel.

"Ta hádka s ministrem Babišem bylo něco neuvěřitelného, když nás odkazoval, ať si to vyřídíme s Bakalou, nebo s hejtmanem Moravskoslezského kraje Novákem. Vždyť přece jako ministr financí musí dobře vědět, že Bakala nerozhoduje o legislativě a důchodech, o tom rozhoduje vláda a parlament. Bylo to jednání, jako bych hovořil s někým, kdo vůbec nerozumí problémům legislativy,“ řekl později novinářům J. Sábel

Škoda, že u výměny názorů mezi Babišem a Sábelem nebyli i horníci. Dva autobusy horníků a odborářů totiž uvázly v zácpě způsobené nehodou na dálnici D1 před Prahou, a tak se s ministry přicházejícími na jednání vlády, i s Babišem, minuli. Přijeli až půl hodiny po začátku jednání vlády.
"Bylo by velmi nešťastné, aby se důchody horníků staly zbraní v osobních zášti mezi panem vicepremiérem a panem Bakalou. Horníci za chování českých miliardářů nemohou,“ řekl již dříve k této problematice ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

"Nevidím žádnou souvislost mezi pomocí těm lidem, kteří pracují v dolech, a panem Bakalou," řekla novinářům v reakci na Babišova slova ministryně Michaela Marksová. "Pro mě je to problém těch horníků, kteří pracují v extrémně složitých podmínkách. Nemáme žádnou moderní technologii, která by jim podmínky ulehčila," dodala.

Marksová navrhuje, aby horníci chodili do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Resort práce tak chce řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Kabinet o dřívější penzi pro horníky diskutoval už na jaře a naposledy v červenci v Ostravě, zatím nerozhodl.

Horníky přišel na demonstraci podpořit také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. I on odmítl propojení vyjednávání o hornických důchodech s Bakalovými aktivitami. "Myslím si, že v České republice se říkají různé nesmysly. Mrzí mě, že jeden z nich dnes použil i ministr financí.“

„Předpokládáme, že vláda dnes konečně skoncuje s mezinárodní ostudou, kdy český horník jako jediný v Evropě nemá nárok na dřívější odchod do starobního důchodu. Jiné civilizované evropské státy zdraví horníků chrání omezením doby práce v podzemí a dřívějším odchodem do důchodu,“ řekl Esondám předseda Sdružení hornických odborů OKD a místopředseda OS PHGN Jaromír Pytlík.

Odboráři také připravili výzvu členům vlády, kteří odmítají dřívější hornický důchod:

. nehazardujte s životy a zdravím horníků!
. nenechte nás umírat před nástupem do důchodu!
. odstraňte současnou nespravedlnost v odchodu horníků do důchodu!
. zabraňte sociálním výbuchům v Moravskoslezském kraji!
. srovnejte důchody českých horníků s civilizovanou Evropou!
. buďte spravedliví!

 

horníci
Horníci přijeli dnes z Havířova podpořit jednání vlády o předčasných důchodech
hádka
Ještě před příjezdem horníků proběhla velmi živá výměna názorů mezi ministrem Babišem a odborovým předákem Sábelem
Středula
O tom, že horníci mají plnou podporu ČMKOS, ujistil účastníky její předseda Josef Středula, za ním hlavní organizátor akce, předseda SHO OKD Jaromír Pytlík
pohled
Horníci stále čekají, že vláda konečně rozhodne o jejich oprávněném požadavku na dříbější odchod do důchodu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
autor, foto: Petr Kolev
zdroj:www.e-sondy.cz