Jdi na obsah Jdi na menu
 


Interaktivní cyklotrasa 7eko track nabídne návštěvníkům vyjížďku rekultivovanou krajinou kolem lomu ČSA

24. 5. 2021

 

 

 Sev.en Energy připravila cyklistům dárek na nadcházející léto. Na rekultivacích lomu ČSA vyznačila naučnou cyklotrasu vedoucí novodobou divočinou. Místy, kde stojí za to chvíli se zastavit a dobře se rozhlédnout. Interaktivní mapu si můžete stáhnout do svých chytrých telefonů.

 

Sedm symbolických zastavení přiblíží místa, kde se těžilo uhlí. „Naše nová cyklotrasa 7eko track je ukázkou dobré rekultivace v praxi. Chtěli jsme lidem předvést, jak jsou rekultivace zajímavé, a jakým jsou přínosem pro přírodu i krajinu,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

 

Cyklotrasa je snadno přístupná z cyklostezky Komořany – Jiřetín číslo 3018 nebo z mostecké Matyldy. Na každé ze symbolických sedmi zastávek je QR kód, po jehož načtení do chytrého telefonu se zobrazí mapa s informacemi a zajímavostmi o místě, kde turista právě stojí. Na jednom ze stanovišť například zjistí, co jsou to napajedla, kaliště a slaniska, podle čeho se poznají a k čemu slouží. Seznámí se s loukami a pastvinami v okolí lomu a pozná rostliny a živočichy, kteří zde žijí. Obyvatelům z živočišné říše, kteří našli svůj domov na rekultivovaných plochách v okolí lomu ČSA, je věnováno několik zastávek a přibližují ptáky, drobné savce či obojživelníky. Zajímavé zastavení je u jezírka, které vzniklo z bývalé čerpací jímky sloužící původně k ochraně lomu před povrchovými vodami. V současné době zde kromě hojného výskytu živočichů roste i kriticky ohrožený druh vodní rostliny, růžkatec bradavčitý. Před dojezdem do cíle cyklotrasy se turisté dozví také o doupných stromech a jejich důležitosti v přírodě. Poslední zastávkou cyklotrasy 7eko track je nabíjecí stanice pro elektrokola v Černicích, odkud se může pokračovat v dalším putování po zajímavých místech regionu. 7eko track navazuje na další interaktivní mapy, které propojují celé území. Trasu najdete na https://uhelnesafari.cz/cz/#trasa-1

 

 

leisure-1379445_1920.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Sev.en Energy

Foto: Pixabay